Incident aviatic: SUA și Rusia, război al declarațiilor

Incident aviatic: SUA și Rusia, război al declarațiilor

Statele Unite au acuzat Rusia că i-a pus în pericol pe piloții americani, în timpul unei întâlniri aeriene. Incidentul a avut loc miercuri când, potrivit americanilor, rușii au testat o rachetă anti-satelit.

Armata americană a acuzat piloții unui avion de vânătoare rusesc că au pus în pericol echipajul unui avion de supraveghere al marinei americane.

Avionul rusesc a efectuat o manevră inversă în mare viteză în fața aeronavei americane, în cadrul unei interceptări „nesigure”, miercuri, deasupra Mării Mediterane.

În același timp,Comandamentul spațial al armatei americane a declarat că Moscova a procedat, tot miercuri, la testul unei rachete anti-satelit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit US Navy, un avion rusesc Su-35 a făcut acea interceptare „periculoasă” a avionului american de supraveghere (P-8) atunci când acesta din urmă zbura în spațiul aerian internațional deasupra Mediteranei.

„Interacțiunea a fost judecată drept periculoasă pentru că avionul Su-35 a efectuat o manevră inversată cu mare viteză, la 25 de picioare direct în fața avionului american, ceea ce i-a pus pe piloți și echipaj în pericol, a declarat Flota a 6-a americană, scrie CNN.

„Echipajul avionului P-8A a raportat turbulențe de siaj în urma interacțiunii. Durata interceptării a fost de aproximativ 42 de minute”, a indicat comunicatul american, adăugând că „această interacțiune a fost iresponsabilă”.

SUA au acuzat deseori Rusia că efectuează interceptări nesigure ale avioanelor americane de supraveghere, inclusiv deasupra Mediteranei, dar aceste incidente s-au diminuat în ultimii ani.

Pe de altă parte, au indicat americanii, „Comandamentul spațial american este la curent și a urmărit testul rachetelor anti-satelit cu ascensiune directă (DA-ASAT) ale Rusiei, la 15 aprilie”.

Generalul John W. „Jay” Raymond, comandantul Space Command și șeful operațiunilor spațiale ale US Space Force, a declarat că testul rusesc „oferă un alt exemplu potrivit căruia amenințările la adresa sistemelor spațiale americane și aliate sunt reale, serioase și în continuă creștere”.

Generalul Raymond a adăugat că „sistemul rusesc de rachete este capabil să distrugă sateliții pe orbita joasă a Pământului”, numind testul de miercuri „o dovadă suplimentară a pledoariei ipocrită a Rusiei pentru propuneri de control al armelor în spațiu destinate să restricționeze capacitățile Statelor Unite, fără a avea clar intenția de a suspenda programele lor de arme contra-spațiale”.

Armele anti-satelit rusești și chineze au fost citate drept unul dintre motivele pentru care Statele Unite au avut nevoie de o branșă militară spațială, ceea ce a determinat crearea Forței Spațiale pe care o conduce acum Raymond.