Ma Jian, numit șef adjunct al Ministerului Securității Statului în 2006, a supravegheat operațiunile de contrainformații din Beijing.

El a fost demis din funcție în 2015 și pus sub anchetă. Ma a fost expulzat din Partidul Comunist în anul următor.

Pe lângă sentința sa pe viață, Curtea Intermediară a Poporului Dalian l-a obligat pe  Ma să plătească o amendă de 7,35 milioane dolari.

Cazul lui Ma este legat de magnatul imobiliar din New York, Guo Wengui, care a solicitat azil în SUA anul trecut, după ce a divulgat corupția în Partidul Comunist Chinez .

Guo „a fost implicat într-o serie de tranzacții corupte cu membrii elitei conducătoare a Chinei”.”

Curtea a afirmat într-o declarație că Ma și-a folosit poziția pentru a-i ajuta pe Guo să-și continue interesele de afaceri, că a acceptat echivalentul a 14,5 milioane USD în luare de mită și a profitat prin tranzacționarea de acțiuni cu informații interne, se arată într-un comunicat de presă al Curţii Intermediare a Poporului Dalian

„De asemenea, instanța a decis că între 2008 și 2014, Ma și Guo s-ai întâlnit să forțeze vânzarea de acțiuni ale firmei de brokeraj Minzu Securities către Zhengquan Holdings pentru a oferi acesteia din urmă un pachet de control.

Ma a fost, de asemenea, găsit vinovat că a furnizat informații privilegiate despre restructurarea Minzu și a unei alte case de brokeraj, Fondatorul Securities Co, membrilor familiei sale, pe care au folosit-o pentru a obține un profit de peste 49 de milioane de yuani [7,1 milioane de dolari] din tranzacțiile de acțiuni ilicite”, se amai arată în comunicat, potrivit stockdailydish.com