Evenimentul ZileiInternationalÎnchisoare pe viaţă pentru un înalt oficial chinez. Acuzaţiile sunt foarte grave

Închisoare pe viaţă pentru un înalt oficial chinez. Acuzaţiile sunt foarte grave

Închisoare pe viaţă pentru un înalt oficial chinez. Acuzaţiile sunt foarte grave
Un fost șef al informațiilor chineze a primit o condamnare de închisoare pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat de corupţie sub președintele Xi Jinping.

Ma Jian, numit șef adjunct al Ministerului Securității Statului în 2006, a supravegheat operațiunile de contrainformații din Beijing.

El a fost demis din funcție în 2015 și pus sub anchetă. Ma a fost expulzat din Partidul Comunist în anul următor.

Pe lângă sentința sa pe viață, Curtea Intermediară a Poporului Dalian l-a obligat pe  Ma să plătească o amendă de 7,35 milioane dolari.

Cazul lui Ma este legat de magnatul imobiliar din New York, Guo Wengui, care a solicitat azil în SUA anul trecut, după ce a divulgat corupția în Partidul Comunist Chinez .

Guo „a fost implicat într-o serie de tranzacții corupte cu membrii elitei conducătoare a Chinei”.”

Curtea a afirmat într-o declarație că Ma și-a folosit poziția pentru a-i ajuta pe Guo să-și continue interesele de afaceri, că a acceptat echivalentul a 14,5 milioane USD în luare de mită și a profitat prin tranzacționarea de acțiuni cu informații interne, se arată într-un comunicat de presă al Curţii Intermediare a Poporului Dalian

„De asemenea, instanța a decis că între 2008 și 2014, Ma și Guo s-ai întâlnit să forțeze vânzarea de acțiuni ale firmei de brokeraj Minzu Securities către Zhengquan Holdings pentru a oferi acesteia din urmă un pachet de control.

Ma a fost, de asemenea, găsit vinovat că a furnizat informații privilegiate despre restructurarea Minzu și a unei alte case de brokeraj, Fondatorul Securities Co, membrilor familiei sale, pe care au folosit-o pentru a obține un profit de peste 49 de milioane de yuani [7,1 milioane de dolari] din tranzacțiile de acțiuni ilicite”, se amai arată în comunicat, potrivit stockdailydish.com


Accesează: