Închisoare pentru cei care nu se prezintă la comisiile parlamentare. Cum s-a ajuns aici?

Închisoare pentru cei care nu se prezintă la comisiile parlamentare. Cum s-a ajuns aici?

Persoanele chemate la audieri vor fi obligate să vină în faţa comisiei, în caz contrar riscă să facă închisoare. Aceasta este propunerea legislativă depusă marți, la conducerea Parlamentului, de către deputații PSD Florin Iordache și Eugen Nicolicea.

Proiectul legislativ urmează să modifice atât Statutul deputaților și senatorilor, cât și Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

"Comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administrației publice și poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în fața comisiei de anchetă parlamentară. În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorității sau instituției unde își desfășoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare și funcționare a instituției respective, sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările și completările ulterioare", se arată în propunerea legislativă, scrie romaniatv.net.

 

Art. 267 Cod Penal pedepseşte nesesizarea faptelor de serviciu cu caracter penal, odată ce funcţionarul a luat cunoştinţă de ele.

 

Funcţionarul public care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

Potrivit proiectului, comisiile de anchetă parlamentară pot invita orice altă persoană care poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei și care acceptă să fie audiată.

 

"Persoana invitată poate răspunde și în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informațiile solicitate sau poate transmite prin poștă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deține și care sunt utile comisiei de anchetă. Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei, poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului și poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală", se mai arată în propunerea legislativă.