Incertitudini politice înainte de Jocurile Olimpice din Franța. Stânga vrea puterea, iar centriștii se zbat pentru un loc la conducere
- Bianca Pislaru
- 9 iulie 2024, 18:30
Rezultatul neașteptat al alegerilor anticipate din Franța aștern incertitudine chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Nu există momentan o cale evidentă către un guvern stabil capabil să treacă orice lege printr-un parlament fragmentat.
Blocul de stânga din Franța a ieșit pe primul loc în alegerile legislative de duminică. Liderii politici ai acestuia au declarat că au intenția de a guverna conform programului lor de impozitare și cheltuieli. Întrucât cei de stânga nu au majoritate, centriștii au revendicat un rol.
Noul Front Popular pe podiumul câștigătorilor
Partidul de stânga Noul Front Popular (NFP) din Franța a obținut cele mai multe locuri în Adunarea Națională. Acesta nu a reușit, totuși, să obțină majoritatea absolută cu aproximativ 100 de locuri. Centriștii președintelui Emmanuel Macron vin pe locul al doilea, iar Raliul Național (RN), de extremă dreapta, au ocupat locul al treilea.
„Calea către guvern este foarte îngustă, foarte fragilă, dar trebuie să încercăm. Președintele republicii trebuie să ne lase să guvernăm”, a declarat marți dimineață la radio RTL Fabien Roussel, liderul Partidului Comunist, care este unul dintre membrii mai mici ai NFP.
Întâlniri secrete la nivel înalt
Liderii NFP s-au întâlnit în spatele ușilor închise, de mai multe ori, începând de duminică seara. Aceștia au încercând să ajungă la un acord cu privire la persoana care ar trebui să fie prim-ministru. De asemenea, s-a discutat abordarea guvernării fără majoritate.
Se pare că Franța trebuie să îndure o perioadă de târguieli prelungite. În acest moment, investitorii sunt îngrijorați de finanțele publice tensionate ale țării.
Macron, al cărui mandat se încheie în 2027, nu pare capabil să conducă din nou politica după ce a fost învins de extrema dreaptă RN în alegerile europene de luna trecută. De asemenea, a fost învins și de stânga în alegerile legislative anticipate. Acestea au fost convocate împotriva voinței unora dintre susținătorii săi, inclusiv a prim-ministrului Gabriel Attal.
Franța Nesupusă și noile măsuri sociale ale acesteia
Jean-Luc Melenchon, liderul partidului de extremă stânga Franța Nesupusă, a declarat că un guvern NFP ar trebui să își pună în aplicare pe deplin programul. Acesta include creșterea salariului minim, reducerea vârstei de pensionare și plafonarea prețurilor la combustibil, energie și unele alimente de bază.
Programul politic „nu poate fi tăiat în bucăți”, a declarat el la televiziunea TF1 luni târziu. De asemenea, acesta respinge ideea unei coaliții cu partide din afara NFP.
Propuneri reciproce
Alții din cadrul NFP s-au arătat mai dispuși la compromis. „Va trebui să ne apropiem de alții”, a declarat Roussel.
Centriștii au subliniat că NFP este prea departe de o majoritate pentru a guverna singur. În plus, au sugerat că alianța ar trebui să se rupă, astfel încât elementele sale mai moderate să poată forma o coaliție mai largă. Aceasta din urmă va trebui să îi excludă pe dezbinatorii Melenchon și Franța Nesupusă.
Yael Braun-Pivet este deputat al partidului Renașterea al lui Macron. Este și președintele demisionar al Adunării Naționale. În această calitate, a cerut partidelor de centru-stânga, ecologiste, centriste și de centru-dreapta să convină asupra unui program de guvernare pe 12-18 luni. Un asemenea program ar trebui să includă măsuri asupra cărora ar putea găsi consens. „Îmi ofer susținerea” a spus ea la radio France Inter.
Propuneri refuzate
Totuși, astfel de propuneri din partea centriștilor au fost respinse de membrii NFP. Aceștia au respins ideea de a-și rupe alianța. Unii oameni de stânga au contracarat propunerile centriste si au oferit soluția opusă. Aceasta înseamnă ca blocul centrist să se rupă, iar unii dintre ei să susțină NFP.
„Pentru a vorbi clar, mă gândesc la macroniștii de stânga care ar putea fi deschiși să ni se alăture. Am fi deschiși la asta”, a declarat Johanna Rolland, primarul socialist al orașului Nantes, la televiziunea France 2.
Cine va fi prim-ministru?
Momentan, nu există o clarificare cu privire la momentul în care ar putea fi format un nou guvern. Așadar, Macron i-a cerut luni lui Attal să rămână prim-ministru pentru moment, pentru a asigura stabilitatea.
În cadrul taberei NFP, nu părea să existe un consens cu privire la cine ar trebui să-l înlocuiască pe Attal. Melenchon și aliații săi de la Franța Nesupusă spuneau toți că ar trebui să fie cineva din partidul lor, cel mai mare din NFP. Întrebat pe TF1 dacă își dorește postul, Melenchon nu s-a exclus, dar a spus că nu trebuie să fie el.
„Noi, la Franța Nesupusă, avem mai mulți candidați de propus”, a spus el. Acesta i-a numit pe aliații săi apropiați Bompard, Mathilde Panot și Clemence Guette. Dar liderii NFP din alte partide au spus că Melenchon a fost prea dezbinator. Aceștia nu au admis că șeful guvernului ar trebui să fie neapărat cineva din Franța Nesupusă. „Jean-Luc Melenchon nu este cel care va conduce un guvern NFP”, a declarat Rolland.
Mai multe nume au circulat în presa franceză. Cele mai frecvent citate de la alegeri au fost liderul socialist Olivier Faure, Raphael Glucksmann. Acesta a condus lista stângii franceze la alegerile europene. Un alt nume ar fi și liderul Verzilor, Marine Tondelier, conform Reuters .