Școala ar putea să revină la un program cât de cât normal la data de 8 februarie. Dar cursurile online vor continua pentru mulți elevi.
Școala ar putea să reînceapă la data de 8 februarie. Este ziua în care se va intra în semestrul al doilea al anului educațional 2020-2021. Însă, decizia ca elevii să revină în bănci nu aparține Ministerului Educației. După cum a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu. El a precizat că hotărârea va fi luată de oficialii de la Ministerul Sănătății.
„Nu Ministerul Educației are competența să se pronunțe asupra gestionării riscului de transmitere a virusului, dar cei care au competența să se pronunțe au spus în data de 14 ianuarie că acest risc este gestionabil. Nu poate fi eliminat în mod complet, dar poate fi gestionabil”. A transmis ministrul Sorin Cîmpeanu la Digi 24.
Școala activă la 8 februarie, un semn de întrebare
„Ne dorim revenirea la normalitate, iar normalitatea nu prevede modalitatea de a alege fără motiv. Înainte de februarie 2020 nu exista posibilitatea de alegere fără motive. Exista posibilitatea de a sta acasă pe motive medicale”, a mai afirmat Cîmpeanu.
Ministrul a vorbit și despre patru scenarii în care școala va continua să funcționeze în sistemul online. La fel ca în ultimele trei luni.
1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.
Vor fi disponibile 60.000 de laptopuri
Dacă un elev sau mai mulți dintr-o clasă au contraindicații, iar clasa lor merge fizic la școală, ei trebuie să aibă acces online la ore. „Pentru asta, trebuie videocamere. Pentru asta, ministrul educației a lansat o achiziție. În data de 4 februarie vor fi deja disponibile 60.000 de laptopuri. Plus un număr important de videocamere pentru a susține acest proces de predare-învățare online”.
„Dacă un profesor are contraindicații, conducerea școlii este datoare să asigure un program orar prin care orele acelui dascăl să fie grupate într-o singură zi. În așa fel încât elevii să poată învăța online, de acasă, într-o zi pe săptămână. La disciplina acelui sau acelor profesori care au contraindicații pentru prezență fizică. Dacă vor fi mai mulți profesori, ceea ce nu ne dorim, vor putea fi și două zile din cinci”. A mai afirmat Cîmpeanu.