Începe procesul intentat de Traian Băsescu pentru recuperarea locuinței de protocol. Fostul președinte, la Curtea de Apel București

Începe procesul intentat de Traian Băsescu pentru recuperarea locuinței de protocol. Fostul președinte, la Curtea de Apel București

Vineri, 7 octombrie, a fost programat primul termen al procesului deschis de Traian Băsescu pentru anularea deciziei de evacuare din vila RA-APPS. Dosarul este pe rolul Curții de Apel București și este judecat de un complet din Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Fostul președinte s-a adresat justiției, chemând în judecată RA-APPS, în luna iunie, și a cerut anularea notificării de evacuare.

Traian Băsescu își dorește locuința de protocol din care a fost evacuate după ce a fost declarat colaborator al fosetei Securități. Fostul președinte a deschis o acțiune în justiție, în luna iunie, solicitând anularea notificării de evacuare emisă de Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat.

Traian Băsescu, în prezent europarlamentar, a beneficiat de această casă, situată în strada Gogol, dar și de alte privilegii prevăzute de lege, ca fost președinte al României. Toate acestea i-au fost retrase, însă, după ce o altă instanță de judecată a menținut decizia de colaborare cu fosta Securitate, emisă de CNSAS.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul făcut de Traian Băsescu la decizie Curții de Apel și a stabilit astfel că fostul șef de stat a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia, pronunțată pe 23 martie, anul curent, este definitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obligat să evacueze casa de protocol, Traian Băsescu, și-a achiziționat un apartament în care s-a mutat cu soția sa. Acum, el dorește să revină în vechea locuință, drept care s-a adresat instanței cu o solicitare în acest sens.

Traian Băsescu își cere privilegiile în justiție

Legea prevede ca foștii președinți să nu mai beneficieze de locuințe de protocol, dar și de celelalte privilegii ce le-au fost acordate, dacă au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securității. În calitate de şef al statului, în perioada 2004 - 2014, Traian Băsescu beneficia de o serie de privilegii: a primit în folosinţă gratuită o vilă de protocol pe strada Gogol din Sectorul 1 al Capitalei, avea indemnizaţie şi dispozitiv de protecţie şi pază de la SPP.

Curtea de Apel Bucureşti a admis o cerere a lui Traian Băsescu şi a dispus sesizarea CCR cu excepţia de neconstituţionalitate privind prevederea care stabilește că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu fosta Securitate comunistă.

„Ştiţi ceva, un stat care-şi batjocoreşte foştii preşedinţi n-are decât să fie tratat de foştii preşedinţi cum îi tratează el. Aşa că ce-mi dă statul am să-i dau şi eu, n-am obligaţia să-i dau altceva”, a declarat Traian Băsescu la Realitatea Plus.

Drepturile de care beneficiază foștii președinți

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.