Începe procesul în care Nicolas Sarkozy este inculpat pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale din 2012

Sursa foto: EVZ

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, este inculpat pentru finanțarea ilegală a campaniei sale electorale pentru realegerea din 2012. În urmă cu doar două săptămâni, Nicolas Sarkozy a fost condamnat, într-un alt dosar, petru luare de mită.

Miercuri începe procesul în care fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, este inculpat pentru finanţarea ilegală a campaniei sale electorale pentru realegere din 2012, semnalează dpa. În urmă cu două săptămâni, el a fost condamnat într-un alt dosar, pentru luare de mită, relatează Agerpres.

Nicolas Sarkozy a depășit cu 20 milioane de euro limita legală pentru cheltuieli de campanie

Nicolas Sarkozy este acuzat de depăşirea cu 20 de milioane de euro a limitei legale pentru cheltuielile de campanie. Alături de el sunt inculpate pentru fraudă sau complicitate încă 13 persoane. Procuratura susţine că pentru menţinerea cheltuielilor fostului preşedinte sub limita legală s-au folosit facturi false, mai precizează sursa citată.

Fostul preșdinte francez, așteaptă verdictul în aşa-numitul dosar Bygmalion - după numele agenţiei de comunicare implicate - la jumătatea lui aprilie 2021.

Presa franceză afirmă însă că procesul ar putea fi amânat imediat după primul termen, deoarece unul din avocaţii apărării este bolnav. Nicolas Sarkozy, preşedinte din 2007 până în 2012, ar putea fi condamnat la un an de închisoare şi o amendă de 3750 de euro.

În procesul precedent, Nicolas Sarkozy a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare. Sentința nu este definitivă

În procesul precedent, fostul şef de stat a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, din care doi cu suspendare. Sentinţa nu este definitivă şi nici executorie până după apel.

”La decizia precedentului proces s-a ajuns după ce în urmă cu 3 ani, Nicolas Sarkozy, avocatul său Thierry Herzog şi fostul magistrat Gilbert Azibert au fost trimişi în judecată la un tribunal corecţional, în dosarul interceptărilor.

Sarkozy era acuzat că în 2014 a încercat să obţină prin avocatul său, informaţii secrete de la Gilbert Azibert. La acea vreme, Azibert era magistrat la Curtea de Casaţie.

În prim-plan era o procedură în care Sarkozy cerea să i se restituie agendele confiscate în cazul Bettencourt. Practic, fostul şef de stat solicita, prin intermediari, informații dintr-un alt dosar de corupție în care era implicat”.

Nicolas Sarkozy se găsește așadar într-o situție deosebit de neplăcută fiind vizat de condamnare în ambele procese.