Festivalul care debutează astăzi, la Craiova şi Bucureşti, aduce câteva versiuni ale lui „Hamlet”, una dintre ele în montarea lui Thomas Ostermeier.
Mai multe versiuni ale aceluiaşi „Hamlet” şi o întâlnire cu ce lebrul regizor german Thomas Ostermeier sunt două dintre propunerile celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare, care va avea loc la Bucureşti şi Craiova, începând de astăzi până pe 9 mai.
Sub semnul „Constelaţiei Hamlet” vor fi montate trei variante ale piesei lui Shakespe are, semnate de Thomas Ostermeier, de regizoarea şi actriţa americană Elizabeth LeCompte şi de Laszlo Bocsardi, vor avea loc expoziţii, lansări de carte şi întâlniri, toate axate pe personajele celebrului dramaturg.
Ostermeier, două seri la Naţional
În această seară, de la 18.30, la deschiderea oficială a evenimentului, pe scena Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova va fi prezent Radu Beligan, preşedinte de onoare al festivalului. Seara va continua cu reprezentaţia spectacolului „Hamlet”, în regia lui Oskaras Korsunovas, de la Teatrul Municipal O.K. din Vilnius.
Tot astăzi, după 22.00, regizorul Silviu Purcărete va primi Premiul Internaţional Shakespeare. Trofeul îi va fi înmânat de criticul de teatrul George Banu.
În premieră, Radio România Cultural va difuza mâine, timp de 24 de ore, 14 dintre piesele lui Shakespeare în montări de teatru radiofonic, realizate în perioada 1953-2001.
„Copilul teribil” al teatrului german, cum îl alintă critica, revine în România mâine şi duminică, de la 19.00, la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu un spectacol care i-a adus ovaţii pe marile scene ale lumii - „Hamlet”, cu Lars Eidinger în rolul titular, montat la Teatrul Schaubhne din Berlin.
Din New York, The Wooster Group
Thomas Ostermeier este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru contemporani, un talent precoce, inclusiv managerial - a devenit directorul Barackeam Deutschen Theater din Berlin la doar 29 de ani.
A montat piese de Ibsen, Cehov, Sarah Kane, Mark Ravenhill sau David Harrower şi a primit câteva premii importante.
La Bucureşti e aşteptată şi Elizabeth LeCompte (66 de ani), cu trupa The Wooster Group din New York. Versiunile sale asupra lui „Hamlet” vor fi puse în scenă la Teatrul Bulandra din Capitală, pe 6, 7, 8 şi 9 mai.
LeCompte este considerată unul dintre cei mai influenţi oameni de teatru contemporani, cea care, în anii ’70-’80, a început să experimenteze noi forme de exprimare în teatru. Regizoarea are un fiu cu actorul Willem Dafoe, fost membru al Wooster Group.
Premiul Opera Omnia pentru Radu Beligan
La Teatrul Metropolis va fi reprezentat şi „Hamletul” lui Laszlo Bocsardi, pe 8 mai. Între timp, criticii îşi vor împărţi premiile pe anul 2009. Luni, la Teatrul Naţional din Craiova, Biroul secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru îi va oferi un premiu Opera Omnia actorului Radu Beligan, iar Alexandru Tocilescu va fi distins cu un trofeu pentru „performanţe artistice remarcabile în anul 2009”. Pentru carte de teatru va fi premiat Octavian Saiu, cu „Beckett - Pur şi simplu”.
Ediţia de anul acesta a costat 2,5 milioane de lei, dintre care 1 milion de lei din partea Ministerului Culturii şi Cultelor şi 700.000 de lei din partea Institutul Cultural Român. Preţul biletelor la spectacole variază între 16 şi 40 de lei.
În 2012, tema festivalului va fi „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii”. În preambulul viitoarei ediţii, pe 9 mai se va juca „Pyramus & Thisbe 4You”, în regia lui Alexandru Dabija, la Teatrul Odeon.
„Teatrul nu trebuie să dea răspunsuri, ci să pună întrebări.“, THOMAS OSTERMEIER, regizor de teatru
SUCCES. Montarea regizorului Thomas Ostermeier a fost apreciată de critica internaţională