Incepe febra examenelor de toamna

Incepe febra examenelor de toamna

A doua sesiune a Bacalaureatului isi asteapta candidatii in urmatoarele saptamani. In perioada aceasta se organizeaza admitere la facultati de stat si particulare.

De saptamana viitoare incep emotiile examenelor de toamna. Elevii care nu au reusit sa treaca de examenul de Bacalaureat din vara vor mai putea sustine aceasta testare incepand de luni, 20 august. Tot in aceasta perioada incep inscrierile si examenele la facultatile care organizeaza admitere in luna septembrie.

In sesiunea de toamna a examenului de Bacalaureat vor participa aproximativ 41.000 de elevi care nu au promovat in vara, dar si cei care aveau corijente la finalul anului scolar 2006-2007. Tinerii vor da examenul in 117 centre de examinare, iar lucrarile lor vor fi evaluate in 51 de centre.

BAC-ul de toamna este structurat astfel:

Ne puteți urmări și pe Google News

> 20 august - proba orala la limba si literatura romana;

> 21 august - proba orala la limba si literatura materna pentru elevii care apartin minoritatilor nationale;

> 22 august - ultima proba orala la limba si literatura moderna;

> 23 august - proba scrisa la limba si literatura romana;

> 24 august - limba si literatura materna;

> 27 august - proba obligatorie a profilului;

> 28 august - examen la o materie la alegere din specializarea lor;

> 29 august - ultima proba, examenul la o materie la alegere, care nu corespunde specializarii.

Primele rezultate la BAC vor fi date pe 31 august, iar contestatiile se depun in aceeasi zi, pana la ora 20.00. Rezultatele finale se vor afisa pe 3 septembrie.

Admitere la facultate

Febra examenelor se va simti in urmatoarea perioada si in amfiteatrele universitatilor: facultati de stat si particulare organizeaza sesiuni de admitere in toamna. Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale”, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” si facultati din cadrul Universitatii din Bucuresti organizeaza examen de admitere luna viitoare. Inscrierile incep de saptamana viitoare, iar examenele sunt programate, in general, pentru prima jumatate a lunii septembrie.

La Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, examenul de admitere - pentru ocuparea celor 85 de locuri bugetate si 150 cu taxa - este programat pentru prima saptamana a lunii septembrie. Si facultatile de Geologie si Geofizica, Chimie, Geografie si Istorie au admitere in septembrie, examenele fiind programate in perioada 1-6 septembrie. Pana la mijlocul lunii septembrie, examene de admitere la facultate se sustin si la Universitatea de Arhitectura si Urbanism, dar si la Universitatea Nationala de Muzica.

SCANDALUL LUCRARILOR IDENTICE

Ministrul Adomnitei intarzie verdictul in cazul „Borsa”

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, nu si-a gasit timp sa analizeze situatia celor aproximativ 200 de lucrari identice de Bacalaureat la limba si literatura romana, descoperite in centrul de examinare de la Borsa, judetul Maramures.

Astfel, concluziile raportului comisiei ministeriale care a recorectat lucrarile nu pot fi facute publice nici dupa doua saptamani. „Pana la aceasta ora, ministrul nu a semnat inca raportul, dar imediat ce se semneaza, concluziile se vor face publice”, a declarat Mirabela Amarandei, consilier in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.

Comisia ministeriala care a recorectat lucrarile elevilor borseni si-a incheiat activitatea la sfarsitul lunii trecute. In functie de concluziile raportului, profesorii care au supravegheat elevii in timpul examenului ar putea fi cercetati penal, in cazul in care se dovedeste ca examenul a fost fraudat. 

Cazul a intrat in atentia presei cand doi profesori care au corectat lucrarile de limba si literatura romana provenite de la Centrul de examinare Borsa au declarat ca circa 200 dintre ele sunt identice, cu variantele de rezolvare dintr-o culegere de texte, existand suspiciunea ca elevii ar fi copiat.

Ulterior, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures a numit o comisie care a reevaluat cele 200 de lucrari, insa in raportul comisiei s-a aratat doar ca lucrarile sunt identice, dar nu se confirma faptul ca s-a copiat, ci a fost avansata ideea ca elevii ar fi memorat varianta de rezolvare a subiectului.

Rezultatul comisiei locale a fost combatut de profesori cu experienta, care au afirmat ca este, practic, imposibil ca 200 de elevi sa fi memorat sute de pagini, culmea, din aceeasi culegere de texte, si apoi sa fie capabili sa le redea cuvant cu cuvant. (Angela Sabau)

IN ASTEPTAREA SCOLII

Inca o luna si suna clopotelul Anul scolar 2007-2008 va incepe peste exact o luna si trei zile, potrivit structurii aprobate de Ministerul Educatiei. Pentru ca 15 septembrie va fi intr-o zi de sambata, clopotelul va anunta inceperea cursurilor - pentru invatamantul prescolar si preuniversitar - pe 17 septembrie. Cele 35 de saptamani de scoala, insumand 175 de zile lucratoare, se vor incheia vineri, 13 iunie 2008. Pentru elevii claselor a VIII-a, ultima zi de cursuri va fi vineri, 6 iunie 2008.

> Noul an scolar este organizat in doua semestre: semestrul I - 17 septembrie 2007-1 februarie 2008, care va fi intrerupt de vacanta de iarna (22 decembrie 2007-6 ianuarie 2008) si semestrul II - 11 februarie 2008-13 iunie 2008. In semestrul I, tezele se vor sustine, de regula, pana la data de 21 decembrie, iar in semestrul al II-lea, pana la data de 16 mai.

> In primul semestru, in perioada 29 octombrie-4 noiembrie, copiii din  invatamantul prescolar si primar vor fi in vacanta.

> Vacanta intersemestriala e programata in perioada 2-10 februarie 2008, iar cea de primavara - intre 26 aprilie si 4 mai 2008.

> „Concediul” de vara al elevilor va incepe sambata, 14 iunie, si se va incheia duminica, 14 septembrie 2008.

Studentii vor incepe noul an scolar luni, 1 octombrie. (Oana Botezatu)

ADMITERE CU DOSAR

Facultate cu bani, la particular

Multe dintre facultatile particulare din Bucuresti si din tara isi prelungesc perioada de inscrieri pana in septembrie. Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” isi asteapta candidatii pana pe 25 septembrie: intrarea la facultate se face pe baza mediei la examenul de Bacalaureat. Si la Universitatea „Nicolae Titulescu” inscrierile, incepute in luna iulie, se prelungesc pana in septembrie, iar admiterea are loc pe baza de dosar.

Cu diploma de BAC in buzunar, absolventii de liceu pot opta si pentru una dintre cele 30 de facultati ale Universitatii „Spiru Haret”. Inscrierile se vor desfasura pana luna viitoare, iar taxa de admitere e de 60 de lei.