Încendiul „super-enorm” din Cernobîl continuă. Flăcările se apropie de reactorul nuclear
- Tudor Borcea
- 14 aprilie 2020, 15:23
În timp ce Kiev dă asigurări că nu există riscuri pentru centrala nucleară și instalațiile de stocare, Greenpeace Rusia a declarat că situația este „cea mai gravă” după explozia nucleară din 1986.
Sute de pompieri au luptat și luni împotriva unui gigantic incendiu de pădure care devastează zona de excluziune din Cernobîl (Ucraina), în timp ce responsabilii au insistat că nu există nici un risc ca flăcările (care se apropie) să ajungă la reactorul aflat în ruine dar și la instalațiile de stocare a deșeurilor nucleare, aflate în proximitate.
„Nu există nici o amenințare pentru centrala nucleară de la Cernobîl și pentru instalațiile de stocare”, a declarat luni seara Volodimir Demciuk, un înalt responsabil al serviciilor ucrainene de urgență.
Incendiu a fost declanșat cum zece zile în locul celui mai grav accident nuclear al omenirii, care a avut loc la 26 aprilie 1986. Atunci, reactorul numărul 4 al centralei a explodat catastrofal, aruncând în atmosfera terestră material radioactiv.
Kiev a mobilizat elicoptere și 400 de pompieri pentru a lupta cu flăcările din zona de excluziune, Demciuk declarând că pompierii se concentrează acum pe îndiguirea propagării focului.
Incendiile de vegetație sunt relativ curente în zona de exclusiune dar Greenpeace Rusia a declarat luni că acesta este cel mai grav după catastrofa din 1986, scrie The Moscow Times.
Greenpeace a declarat că analiza imaginilor furnizate de satelit arată că cel mai apropiat punct al incendiului de sarcofagul de protecție al reactorului numărul 4 se află doar la 1,5 km.
Serghei Zibțev, șeful Centrului regional de supraveghere al incendiilor din Europa de Est, a declarat că incendiul de la Cernobîl este „super-enorm” și „imprevizibil”.
„La est de zona de excluziune, flăcările au acoperit deja 20.000 de hectare”, a spus el.