Moartea unui pacient, ars de viu, în ajunul Crăciunului, în vreme ce aștepta să fie internat la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, a scos la iveală condițiile inumane în care erau cazate persoanele până la primirea rezultatelor testelor COVID.
În urmă cu aproape o săptămână, pe 24 decembrie, un ieșean a murit după ce a ars de viu într-un incendiu care a izbucnit în „zona tampon”, în care erau ținuți pacienții care urmau să primească rezultatele testului COVID, înainte de internare.
Potrivit presei locale, după izbucnirea pandemiei, conducerea spitalului Socola a amenajat, într-unul dintre pavilioanele spitalului, o zonă tampon – de izolare – în care pacienții erau ținuți, în jur de 24 de ore, până primeau rezultatele testelor pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus. Aici au fost înființate 19 boxe de câte patru metri pătrați fiecare, în care exista doar un pat, fără grup sanitar, lavoar, duș sau WC. Un fel de carceră în care pacienții erau ținuți închiși precum pușcăriașii.
„Pacienții își făceau nevoile fiziologice lângă pat în niște cratițe, apoi aruncau dejecțiile pe geam. În aceleași cutii primeau și mâncarea”, a declarat, o sursă din interior, citată de reporteris.ro.
Un pacient de 33 de ani care era internat la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași a murit după ce a fost victima unui incendiu!
Moartea unui pacient
În ziua de 24 decembrie, aproape de miezul nopții, un taximetrist din Iași, Ionuț Adrian Turchină, a fost adus la Socola, pentru internare, fiind reclamat că face scandal din cauza băuturii. El a fost plasat într-una din boxele din zona tampon.
Câteva ore mai târziu, medicul de gardă a fost anunțat că în carcera în care era închis taximetristul a izbucnit un incendiu. Oficial s-a spus că focul a izbucnit de la o țigară pe care taximetristul ar fi uitat să o stingă. Nimeni nu a putut să explice cum a reușit acesta să păstreze pachetul de țigări și o brichetă în condițiile în care a trecut prin trei controale.
Pacienții și angajații au fost evacuați, iar incendiul a fost stins. Printre cei evacuați se număra și Adrian Țuchină, care prezenta arsuri destul de grave pe mare parte a corpului. De altfel, el a fost declarat mort, în ziua de Crăciun, la ora 6 dimineața. Reprezentanții ISU au concluzionat că arsurile i-au afectat 80% din suprafața corpului. Ulterior, s-a spus că aceasta n-a avut nici o șansă să se salveze, deoarece ușa boxei în care era cazat fusese zăvorâtă în exterior.
Clădirea nu avea sistem de alarmă la incendiu
Investigațiile jurnaliștilor au mai scos la iveală faptul că pavilionul în care funcționează cele 19 boxe nu este autorizat pentru securitatea la incendiu, nu are un sistem de alarmare la foc și nici nu este supravegheat cu camera video, așa cum ar fi normal.
Clădirea ar funcționa baza unei derogări, urmând să se autorizeze, conform legii, abia după ce va intra în reparați capitale pentru care, însă, nu sunt bani. Singurele dispozitive de protecție împotriva incendiului, sunt stingătoarele.
Sursele citate de publicația ReporterIS susțin că evacuarea s-a făcut abia după ce a fost observat fumul degajat de incendiu, în condițiile în care o parte din cadrele medicale au mărturisit că ar fi auzit țipetele și strigătele pacientului:
„Sunt mărturii ale personalului medical care spun că au auzit țipetele pacientului, dar au crezut că este încă un descreierat care are vedenii și vede foc și incendiu peste tot”.
Conducerea spitalului ridică din umeri
Pe de altă parte, fostul director medical al unității, Ovidiu Alexinschi cel care a elaborat protocolul de lucru în filtrul de supraveghere epidemiologică COVID susține că pacienții nu ar fi trebuit zăvorâți în boxe, ci doar ținuți cu ușile închise.
„Circuitul pacienților se va face: intrare prin ușa principală de acces, apoi vor fi cazați o singură persoană în rezervă/salon, rezervele vor fi închise astfel încât să se evite contactul fiecărui pacient cu alte cazuri izolate în secție”, se arată în documentul elaborate de medicul Alexinschi.
Medicul spune că este o neînțelegere și că el nu a propus ca pacienții să fie încuiați.
„Acolo scrie «închise», adică să aibă ușă. Nu scrie «încuiat»”, a precizat Alexinschi, citat de presa locală.
Anchetă în curs la Socola
În prezent, la Spitalul Socola există o anchetă în derulare, urmând să se stabilească cauzele și responsabilitățile în cazul decesului taximetristului Adrian Țuchină. Până la finalizarea, cercetărilor, conducerea Spitalului a refuzat să dea alte detalii despre ceea ce s-a întâmplat în noaptea de 24 spre 25 decembrie.
Actualul manager al Institutului Psihiatric Socola, Bogdan Șaramet, este un personaj controversat, despre care mulți spun că nu are competențele necesare pentru a conduce o asemenea instituție. De altfel, funcțiile pe care le-a ocupat în trecut, subprefect al județului Iași, manager la o echipă de rugby, ofițer de stare civilă la Primăria Dumești și analist financiar bancar la FNGCIMM Iași nu sunt dintre cele care să-I confere expertiza necesară administrării unei astfel de unități.