La mai bine de nouă luni de la incendiul care raportat la Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț, în urma căruia mai mulți oameni și-au pierdut viața și au fost răniți, autoritățile dezvăluie noi detalii despre circumstanțele în care a avut loc tragedia.
În urma demarării anchetei de către Parchetul General, expertiza dispusă de autorități pentru a se stabili cauza producerii tragediei de la spitalul din Piatra Neamț a fost finalizată. Raportul INSEMEX se află, în prezent, la Institutul Național de Expertize Criminalistice. Potrivit noilor informații, incendiul a izbucnit de la o candelă.
Cauza incendiului de la spitalul din Piatra Neamț. Ce arată expertiza
Specialiștii Parchetului General au descoperit că flăcările au izbucnit din cauza unei candele care ardea. „După 9 luni, Institutul Național de Expertize Criminalistice a primit raportul de expertiză al specialiștilor INSEMEX Petroșani, privind incendiul care a avut loc în 14 noiembrie 2020.
După 9 luni, în sfârșit procurorii pot să coroboreze aspectele sesizate până acum din declarațiile care au fost luate, peste 100 de declarații în acest dosar care se află la Parchetul General la această oră, preluat de la Parchetul de la Tribunalul Piatra Neamț. Și concluziile, pe care eu le-am aflat pe surse judiciare, au mers către o candelă care a aprins, nu se știe cum, un cablu de injectomat de la un ventilator mecanic și așa s-a produs un scurt circuit, posibil și o scânteie care a dus la acest dezastru în urma căruia avem 15 persoane decedate.
Există declarații contradictorii. Evident, cel care a pus acea candelă, probabil a pus-o gândindu-se că unul dintre cei aflați în ATI-ul care fusese mutat de la etajul trei, la etajul doi, doar înainte cu câteva ore de incendiu, avea nevoie de o candelă pentru că se afla într-o stare extrem de gravă. Numai că, indiferent în ce situație gravă se află un pacient, în secțiile de Terapie Intensivă nu ai voie cu așa ceva, pentru că orice flacără într-un spațiu în care este full oxigen, se poate întâmpla o catastrofă de acest gen”, a declarat jurnalistul Antena 3.
De altfel, avocatul Adrian Cuculis a mai declarat anterior că, lângă paturile bolnavilor, la secția ATI, era aprinse candele, în ciuda pericolului de izbucnire a unui incendiu. „Informația potrivit căreia acele candele erau aprinse pe secția ATI o avem încă de acum trei săptămâni. Am așteptat audierile pentru că una dintre întrebările capcană adresate celor audiați s-a referit exact la acest subiect. Dacă au cunoștință sau dacă exista o practică cunoscută în secția de ATI sau în spital. Aceea de a aprinde aceste candele. E un obicei creștinesc, dar din nefericire nu are ce să caute într-o secție ATI”, a declarat avocatul în luna martie.
15 persoane și-au pierdut viața. Mai multe victime au suferit arsuri grave
În urma incendiului, 15 pacienți și-au pierdut viața, printre care și şapte bărbaţi şi trei femei cu vârste cuprinse între 67 şi 86 de ani. Alți șase pacienți dintr-un salon alăturat secției au fost răniți și transferați la Spitalul Modular de la Lețcani din Iași. Dintre aceștia, un bărbat în vârstă de 74 de ani a supraviețuit și a fost externat după trei săptămâni de spitalizare.
În același incendiu a fost grav rănit și medicul Cătălin Denciu, care a luptat cu flăcările pentru a salva pacienți. Echipamentul i-a luat foc și a suferit arsuri grave, pe 70-75% din suprafața corpului. Cadrul medical a fost transferat inițial la Spitalul Floreasca din București, după care a fost transportat la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.
Cătălin Denciu era medicul ATI de gardă în seara în care a izbucnit incendiul. Starea actuală a doctorului este în progres, însă procesul este unul lent. Într-un proces deschis în luna decembrie a anului 2020, 69 de medici de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, printre care și Cătălin Denciu, au dat în judecată instituția medicală, solicitând drepturi bănești restante.