Incendiu puternic în Delta Văcărești. Flăcările s-au extins pe 30.000 de metri pătrați. Video

Incendiu puternic în Delta Văcărești. Flăcările s-au extins pe 30.000 de metri pătrați. Video Sursa foto: Facebook

Un nou incendiu de vegetație a izbucnit în Delta Văcărești, din București. Flăcările s-au întins pe o suprafață de aproximativ 30.000 de metri pătrați, iar pompierii intervin cu mai multe echipaje. Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF) se lucrează la localizarea focului și stingerea sa. Cinci echipaje de pompieri intervin pentru stingerea focului.

Un nou incendiu de vegetație a izbucnit în Delta Văcărești, din București. Flăcările s-au întins pe o suprafață de aproximativ 30.000 mp, potrivit informațiile prezentate de oficialii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF). Aceștia au intervenit cu mai multe autospeciale pentru a localiza și a stinge flăcările înainte să provoace un prejudiciu prea mare.

„Intervenim pentru stingerea unui incendiu produs în Delta Văcăreşti. Incendiul se manifestă cu flacără deschisă pe o suprafaţă de aproximativ 30.000 mp, se lucrează la localizare. Alertate 5 autospeciale de stingere cu apa şi spumă”, au anunțat reprezentanții ISU.

Incendiul din Delta Văcăreşti a fost localizat, iar acum pompierii lucrează pentru lichidarea flăcărilor, după cum informează ISU Bucureşti-Ilfov.

De menționat că în Delta Văcărești izbucnesc periodic incendii de vegetație, fapt ce necesită intervenția pompierilor. Acestea se manifestă în special în perioada primăverii sau toamna, când vegetația uscată se aprinde mult mai ușor.

Mai multe incendii s-au declanșat în Delta Văcărești

De-a lungul anilor au avut loc mai multe incendii de vegetație în acest perimetru. Astfel, în iulie 2016, în mai puțin de două săptămâni mai multe incendii au distrus în jur de 25.000 de metri pătrați de vegetație.

Un an mai târziu, în august 2017 Delta Văcărești a ars din nou, fiind afectați în jur de 3.000 de metri pătrați.

La 24 februarie 2020 a avut loc un incendiu de vegetație care s-a întins pe o suprafață de peste 50 de ha. Flăcările au distrus întinderi mari de stuf, arbuști și vegetație uscată. Au fost afectați peste o sută de arbori.

Norocul a fost că incendiul s-a produs în afara perioadei de migrație și cuibărire a păsărilor și pe timpul hibernării animalelor sedentare. Astfel, impactul asupra faunei parcului a fost minim. Infrastructura de vizitare a parcului a fost afectată parțial însă elementele principale, respectiv foișoarele de observare, nu au fost afectate.

Anul trecut, pe 5 aprilie, un puternic incendiu de vegetație a izbucnit în Delta Văcărești, focul întinzându-se cu repeziciune din cauza vântului. A fost afectată o suprafață de aproximativ 5.000 de metri, iar pompierii au intervenit inițial cu patru autospeciale de stingere a flăcărilor. Ulterior, numărul acestora a fost suplimentat la șapte, iar mai apoi s-a ajuns la 11.

Cum a luat naștere Delta Văcărești

Parcul Natural Văcărești, cunoscut de majoritatea locuitorilor Capitalei, drept „Delta Văcărești” este un loc sălbatic care a apărut dintr-o ambiție a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Prin decretul nr. 143 din mai 1988 semnat de Nicolae Ceauseșcu se decidea începerea lucrărilor pentru „Amenajare Lac Vacărești”. Iar articolul 16 al decretului stabilea că situația juridică a terenurilor va fi reglementată ulterior printr-un alt act normativ.

În aceste condiții, ilegal, doar printr-o decizie arbitară a dictatorului, mai multe sute de familii din zonă și-au pierdut casele care au fost demolate pentru a face loc proiectului. Autoritățile comuniste au preluat terenul și au construit, fără acte legale, digul care înconjoară lacul. În decembrie 1989, deși casele fuseseră demolate, documentația de expropriere încă nu fusese aprobată de Nicolae Ceaușescu.

În cei peste 30 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură, iar locul a fost luat în stăpânire de vegetația sălbatică, numeroase specii de păsări și de animale. Dezvoltarea a fost permisă de numeroasele izvoare subterane care alimentează acest loc. În prezent au fost înregistrate în jur de 100 de specii de păsări, între care stârci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, muscarul negru, reptile acvatice precum șerpii de apă, dar și mamifere mici, vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil.

În anul 2014, au fost fotografiate mai multe exemplare de vidră (Lutra lutra) specie protejată, iar prezența acestui mamifer în Delta Văcărești este un indicator al sănătății ecosistemului.

Ne puteți urmări și pe Google News