Incendiu la Spitalul CFR din Cluj. Dezvăluiri: S-a făcut control, s-au dat amenzi, dar apoi nimic...

Incendiu la Spitalul CFR din Cluj. Dezvăluiri: S-a făcut control, s-au dat amenzi, dar apoi nimic...

După incendiul de la Spitalul CFR din Cluj Napoca, ies la iveală amănunte care arată că pompierii de la ISU Cluj și-au făcut datoria doar pe jumătate.

În ultimii cinci ani, mai exact în 2015 și 2019, pompierii de la ISU Cluj au efectuat două controale la Spitalul CFR din Cluj Napoca, care se află în subordinea Ministerului Transporturilor. La ultimul control s-a aplicat și amendă de 50.000 de lei și s-a impus un plan de măsuri care nu a fost urmărit de nimeni, pentru a se stabili dacă deficiențele au fost îndepărtate.

Locotenentul Ovidiu Cornea de la ISU Cluj a declarat pentru EvZ, că ofițerii urmau să verifice dacă acest plan a fost respectat la un viitor control, a cărui dată nu a putut fi precizată, deoarece acestea se dispun prin ordine naționale ale șefului ISU. „Vă pot spune că facem controale tematice, la școli, la spitale. Unde sunt deficiențe se aplică amenzi și se solicită intrarea în legalitate”, a spus locotenentul Cornea.

În urma ultimului control executat de către I.S.U. Cluj, la data de 21.11.2019, la Spitalul Clinic CFR Cluj-Napoca, s-a constatat faptul că, deși au fost emise două avize de securitate la incendiu, în 2009 Aviz pentru modernizarea secției ORL și oftamologie – extindere în regim D+P+M, recompartimentări, reorganizări, și în 2015 Aviz pentru modernizare bloc operator și secție ATI în secția chirurgie, până în momentul actual nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu aferente celor două avize. În urma celor constatate, s-a aplicat sancțiunea contravențională de 50000 lei, La nivelul Spitalului Clinic CFR Cluj-Napoca, în urma controlului, a fost întocmit un plan propriu de măsuri care cuprindea și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Până în momentul de față, nu s-a depus solicitare la I.S.U. Cluj în acest sens.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce spune legea

Pentru a ajunge la emiterea unui autorizații la incendiu, legislația românească prevede doi pași. Primul se referă la emiterea unui aviz de securitate la incendiu, iar al doilea, la emiterea propriu zisă a autorizației pentru securitate la incendiu.

Avizul trebuie obținut înainte de începerea lucrărilor de construire și are ca scop stabilirea modului în care aceste lucrări trebuie efectuate pentru a respecta cerințele legale de securitate la incendiu, în timp ce autorizația trebuie obținută după finalizarea construcției, în vederea începerii și desfășurării activității relevante.

Legea privind apărarea împotriva incendiilor nr. 307/2006) prevede că autoritățile pot opri activitatea dacă se constată “încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvernului”.

A ars o toaletă a spitalului CFR

În data de 22.11.2020, la ora 6.43, I.S.U. Cluj a fost alertat prin apelul unic 112 pentru a interveni la un incendiu la Spitalul CFR din Cluj-Napoca.

A intervenit Detașamentul 1 de Pompieri Cluj-Napoca cu 2 autospeciale cu apa și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și o ambulanță de terapie intensivă mobilă SMURD. Incendiul s-a manifestat la în toaleta de la etajul 1 al secției de boli interne. A ars un corp de iluminat cu tuburi fluorescente. La sosirea pompierilor militari incendiul era stins. S-a acționat pentru asigurarea măsurilor suplimentare privind prevenirea reaprinderii și evacuarea fumului. A fost inundat cu fum etajul 1 al Secției de Boli Interne. Trei pacienți au fost evacuați iar alți pacienți au fost relocați în saloane.