LE POINT (Franţa), 21 octombrie 2021 - Un raport al serviciilor secrete americane a dezvăluit un risc tot mai mare de conflict după 2030 din cauza deficitului de apă și a valurilor de migrație.
Încălzirea globală amenință stabilitatea mondială, potrivit unui raport al serviciilor de informații americane, care prevede în special un risc crescut de conflicte din cauza deficitului de apă și a mișcărilor migratorii după 2030.
"Este posibil să se agraveze tensiunile geopolitice, deoarece țările vor avea diferențe în privința modului de reducere a emisiilor cu efect de seră pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris", au declarat serviciile de informații americane cu câteva săptămâni înainte de conferința mondială COP26 pe climă, programată la Glasgow la începutul lunii noiembrie.
Topirea gheții din Arctica "amplifică deja concurența strategică pentru accesul la resursele sale naturale", notează acest raport care prezintă concluziile tuturor serviciilor de informații americane. Acolo, cu temperaturi în creștere și episoade meteorologice extreme, "există un risc tot mai mare de conflicte legate de apă și de migraţie după 2030".
Singura soluție
Majoritatea țărilor "se vor confrunta cu alegeri economice dificile și probabil se vor baza pe progresele tehnologice pentru a-și reduce emisiile rapid, dar mai târziu", spun serviciile de informații, avertizând că tehnicile de geoinginerie, care vizează manipularea și schimbarea climei și a mediului, riscă să fie o altă sursă de conflict.
Astfel, o țară ar putea "testa unilateral sau chiar implementa tehnologii solare la scară largă pentru a contracara efectele schimbărilor climatice, dacă va considera că alte eforturi de limitare a încălzirii la 1,5°C au eșuat", explică ele. "Fără un acord internațional asupra acestor tehnologii, considerăm că un astfel de efort unilateral s-ar întoarce" împotriva acestei țări.
Cele mai vulnerabile state
După 2040, țările cel mai puțin dezvoltate vor fi cele mai puțin capabile să se adapteze la schimbările climatice, ceea ce va "crește riscul de instabilitate, chiar de război civil în aceste țări", adaugă serviciile americane, înainte de a identifica 11 țări considerate deosebit de expuse riscului: Afganistan, Myanmar, India, Pakistan, Coreea de Nord, Guatemala, Haiti, Honduras, Nicaragua, Columbia și Irak.
Aceste țări "sunt extrem de vulnerabile la efectele fizice ale schimbărilor climatice și nu au capacitatea de a se adapta la acestea", indică serviciile de informații, sugerând să le ajute să se adapteze pentru a reduce potențialele riscuri pentru securitatea Statelor Unite.
Într-un raport separat pe același subiect, publicat în paralel, Pentagonul a subliniat într-adevăr că regiunea Indo-Pacific, devenită axa prioritară a Statelor Unite, urmărește să contracareze ascensiunea Chinei, deosebit de vulnerabilă la creșterea apelor.
Statele Unite au baze importante, în special pe insula Guam, în arhipelagul Insulelor Marshall și în Palau, notează raportul Ministerului Apărării, subliniind că China ar putea "încerca să profite de impactul schimbărilor climatice pentru a câștiga influență" în regiune.