Oamenii ar putea agrava încălzirea globală prin respirație. Studiu

Sursă: Adam Radosavljevic | Dreamstime.com

Un nou studiu interesant sugerează că oamenii ar putea contribui la încălzirea globală doar prin faptul că respiră.

Un studiu publicat săptămâna trecută de Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie spune că atunci când oamenii expiră, pot lăsa în urmă cantități mici, dar semnificative de metan (CH4) și de oxid de azot (N2O), ambele contribuind la încălzirea globală.

Ce a descoperit cercetarea Centrului britanic pentru Ecologie și Hidrologie despre modul în care respirația afectează emisiile de gaze cu efect de seră

Potrivit studiului, metanul și oxidul de azot pe care oamenii le expiră reprezintă aproximativ 0,1% din emisiile de gaze cu efect de seră din Regatul Unit. Studiul, care a fost publicat în revista britanică PLOS, a vorbit, de asemenea, despre dioxidul de carbon pe care oamenii îl expiră.

Chiar dacă o persoană nu a expirat metan, studiul a arătat că, probabil, a lăsat să iasă gazele prin „flatusul ionic”, ceea ce înseamnă râgâială și flatulență.

Încălzirea globală, afectată de respirația oamenilor

Douăzeci și patru de adulți au luat parte la un studiu condus de Dr. Nicholas Cowan de la Centrul pentru Ecologie și Hidrologie din Marea Britanie. Studiul a constatat că toate persoanele care au participat au expirat oxid de azot, iar 31% au expirat și metan.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Echipa de cercetare a declarat: „În acest studiu am raportat doar emisiile din respirație. Este probabil ca emisiile de flatus să crească, făcând ca aceste valori să fie mult mai mari”.

„Presupunând că animalele de fermă și alte animale sălbatice expiră și ele N2O, este posibil să existe încă o sursă mică, dar semnificativă de emisii de N2O, care nu a fost încă descoperită. Această sursă ar putea fi responsabilă pentru mai mult de 1% din toate emisiile naționale”, au spus ei.

Un studiu a constatat că dieta oamenilor nu are legătură cu nivelul de emisii de metan și de protoxid de azot.

Respirația umană, este responsabilă pentru 0,5% din emisiile de metan

Pe baza cantităților de gaze găsite în eșantioanele de studiu, cercetătorii consideră că respirația umană este responsabilă pentru 0,5% din emisiile de metan și 0,1% din emisiile de protoxid de azot din Marea Britanie.

Este interesant faptul că studiul nu a găsit o legătură între gazele pe care le expiră oamenii și ceea ce mănâncă.

„Creșterea concentrației atât a CH4, cât și a N2O în respirația consumatorilor de carne și a vegetarienilor este aproximativ aceeași”, au scris cercetătorii. Daily Citizen spune că hamburgerii vegetarieni nu ar putea fi doar mai puțin buni decât hamburgerii obișnuiți; ei ar putea fi, de asemenea, problematici.

„Aceste rezultate arată că dieta sau schimbările în alimentație în viitor nu sunt susceptibile de a avea un efect mare asupra estimării emisiilor de la întreaga populație din Marea Britanie”. Sursa: insiderpaper.com