Un studiu realizat de savanții chinezi susține că jumătate dintre pacienții care au doar simptome ușoare au virusul în organism chiar și după opt zile de la recuperare, scrie ziarul italian Il Giornale.
Cu alte cuvinte, la mai bine de o săptămână după vindecare, o persoană este încă potențial contagioasă. Este concluzia la care au ajuns specialiștii Centrului de Tratament al Spitalului General din Beijing și cei de la Școala de Medicină Yale. Studiul lor a dost publicat în Jurnalul American de Medicină Respiratorie și Îngrijire Critică.
Echipa de cercetători a examinat 16 pacienți cu o vârstă medie de 35 de ani. Pacienții aveau simptome ușoare (febră, tuse, faringită) și au fost internați la Beijing între 28 ianuarie și 9 februarie. Timpul mediu de incubație a fost de cinci zile. După dispariția simptomelor infecției, pacienții au rămas, însă, contagioși până la opt zile. E vorba numai de unele dintre cazuri, În medie, pacienții au mai avut încă virusul în organism încă două zile și jumătate după recuperare. În cazurile speciale despre care am vorbit, convalescenții au continuat să se răspândească virusul chiar și după o săptămână. Abia atunci rezultatele testului au devenit negative. "Pacienții cu Covid-19 pot rămâne contagioși chiar și după dispariția simptomelor infecției - a explicat autorul principal al lucrării Lixin Xie .
Prin urmare, pacienții care au devenit recent asimptomatici trebuie tratați cu aceeași atenție cu care sunt tratate simptomaticele . (...)Aceasta este o indicație utilă pentru medici pentru a se asigura că pacienții recuperați nu răspândesc virusul în continuare", au declarat cercetătorii. E vorba, evident, de perioada de izolare care trebuie impusă bolnavilor de Covid-19: „Dacă ați avut un simptom respirator ușor cauzat de Covid-19 - a continuat Xie - prelungiți-vă carantina încă două săptămâni după dispariția simptomelor , pentru a vă asigura că nu infectați alți oameni. "
În Italia, după dispariția simptomelor, pacientul este considerat „purtător convalescent”. Aceasta înseamnă că trebuie să treacă printr-o perioadă de 15 zile de izolare și să aibă două teste negative pentru a fi considerat cu adevărat. Numai după două rezultatele negative ale testelor, efectuate la două zile unul de celălalt, pacientul poate fi sigur că este din nou sănătos și nu mai este contagios pentru ceilalți.