Încă o universitate din România revine la formatul online din cauza facturilor la energie

Încă o universitate din România revine la formatul online din cauza facturilor la energie

O altă universitate din țară a anunțat că va desfășura cursurile în format online, 80% din studenți urmând să studieze de acasă în următoarea perioadă.

De astăzi, studenții Universității „Vasile Goldiș” din Arad vor participa la cursuri de acasă, după ce conducerea a decis ca în următoarea perioadă, cursurile să se desfășoare în format online. 80% din studenți sunt în această situație.

În schimb, există studenți care vor fi nevoiți să se prezinte la facultate. Mai exact, este vorba despre cei care urmează cursuri de medicină, stomatologie și farmacie. Cu toate că urmează să studieze online, examenele vor fi cu prezență fizică.

Și Universitatea din Craiova a luat o decizie asemănătoare în urmă cu doar câteva zile. Studenții vor învăța online de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii martie. Conducerea facultății a decis ca examenele să aibă loc cu prezență fizică, atunci când vor începe sesiunea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Performanță remarcabilă pentru învățământul universitar din România

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este și în acest an singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament Shanghai. Este unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii.

Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2.500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile/indicatorii clasamentului Shanghai. Doar primele 1.000 sunt făcute publice. Așadar, aflându-se pe poziția 800-900, UBB se află cel puțin între primele 5% universități ale lumii.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, a explicat că se bucură că vede că instituția pe care o conduce se menține în acest clasament de referință al universităților. Totuși, ceea ce îl întristează pe rector sunt politicile impredictibile ale autorităților care nu ajută o dezvoltare programatică. Daniel David a dat drept exemplu susținerea, în premieră, din 2021, a cercetării în universități, dar pe de altă parte au fost tăiate masiv numărul de locuri la master/doctorat, atât național (master), cât și la universități ca UBB. Este important de amintit acest lucru deoarece locurile acestea oferă competitivitate internațională, adică exact acolo unde se produc publicațiile relevante pentru acest clasament.