Încă o TRAGEDIE AVIATICĂ, autoritățile au fost la fel de slab pregătite
- Otilia Luca
- 16 decembrie 2014, 09:27
La nici un an de la accidentul aviatic din Munţii Apuseni – în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, alţi cinci membri ai echipajului fiind răniţi – un alt aparat de zbor s-a prăbuşit, luni, în lacul Siutghiol, Constanţa, toți cei patru pasageri de la bord pierzându-și viața. Operațiunile de salvare s-au desfășurat și de data aceasta cu întârziere, ca și în cazul tragediei din 20 ianuarie.
Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, iar la faţa locului au fost trimise echipaje de pompieri, Ambulanţă, Poliţie şi scafandri. Toți cei patru membri ei echipajului - pilot, copilot, medic, asistentă - au decedat. Elicopterul avea circa 400 de ore de zbor, fiind doar la a şaptea misiune medicală, după ce trecuse din administrarea CJ Constanţa în cea a SMURD.
Elicopterul transportase un pacient de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi mergea să realimenteze cu combustibil. Martori ai accidentului aviatic produs în Constanţa spun că imediat după prăbuşirea aparatului de zbor s-au auzit strigăte de ajutor şi au trecut câteva zeci de minute până la sosirea primei ambarcaţiuni de salvare.
Ministerul de Interne susţine că primul echipaj al Inspectoratului pentru Situaţi de Urgenţă a ajuns pe malul lacului Siutghiol la mai puţin de un sfert de oră de la momentul prăbuşirii elicopterului. Martorii spun însă că ar fi durat zeci de minute, iar salvatorii au venit nepregătiţi.
Autoritățile și martorii, declarații contradictorii
„Au venit foarte târziu, le-am specificat clar - La butoaie! - ei s-au dus la Cazinou. Când au ajuns aici au venit toţi cu mâinile în buzunare. Le-am spus şi eu şi doamna, care stă aici, veniţi cu barcă pneumatică că nu putem ajungem la ei. Pâna au dat la vâsle s-a şi întunecat”, a declarat un martor pentru Digi 24.
„Au fost primii salvatori oameni de prin zona care pescuiesc guvizi. N-a venit ambulanța prima dată sau scafandrii”, a spus un alt martor ocular.
Totodată, un martor al accidentului aviatic din Mamaia, județul Constanța, a declarat pentru B1 TV, că victimele au ieșit la suprafață și au strigat după ajutor, însă echipajele de salvare au venit mult prea târziu.
”În jurul orei 16:11 minute eram pe terasă. Am văzut un elicopter venind dinspre Năvodari, venind foarte lin, sub nicio formă cu flăcări. A ajuns ușor deasupra apei. În momentul impactului cu apa avionul s-a dat peste cap. Probabil s-a rupt coada. Apa s-a ridicat și atât. După 10 minute au ieșit patru capete la suprafață care strigau ajutor, ajutor, ajutați-ne, o să murim înghețați”, a povestit martorul.
”La 16:12 a fost primul meu apel la 112. Au zis că știm și mi-au închis telefonul. Cred că am sunat de 7 ori pentru că țipetele erau îngrozitoare. E un sentiment îngrozitor să auzi cum patru oameni țipă după ajutor și tu să nu poți face nimic. Primul care a ajuns la locul accidentul a fost un pescar care a venit dinspre Ovidiu cu o barcă simplă. Oamenii ăștia au murit cu zile din cauza sistemului”, a precizat sursa citată. Martorul a mai spus că nu era ceață, ”era o vreme superbă, era soare și frumos".
”Nu am putut să fac mai mult decât a da telefon. Am vorbit cu pompierii care mi-au zis să ies pe stradă pe bulevardul Mamaia. Țipând foarte tare la 112 mi-au dat legătura la pompieri. Mi-au zis că au plecat din Constanța și de aceea ajung foarte greu. Sirenele le-am auzit, spunând la telefon să meargă până la Butoaie, exact în față la Butoaie s-a întâmplat accidentul. Ei s-au oprit în altă parte și au venit pe jos. La ora 18:03 pompierii nu erau aici. La acea oră eram în mijlocul străzii, vorbeam cu pompierii la telefon. Erau două mașini de salvare care au venit mult mai devreme, dar care nu au avut ce să facă, că nu erau echipate cu barcă”, a povestit martorul. ”Victimele au strigat vreo 20 de minute după care nu s-au mai auzit”, a mai spus martorul, în direct la B1 TV.
În ceea ce privește raportul Serviciului de Ambulanță Constanța, privind ”timpi” de intervenție de la primirea apelului de urgență, Raed Arafat a afirmat:
"La 16 și 11 s-a primit apelul și aici avem așa: plecare cele trei echipaje în jurul orei 16 și 11, a fost plecare imediată la două echipaje și plecare după trei minute la al treilea echipaj. Primul echipaj sosit la fața locului a fost la 16 și 20, al doilea la 16 și 17 și al treilea la 16 și 19 minute. Acestea sunt cele trei echipaje de la ambulanța care au sosit",a spus Raed Arafat. MAI precizează însă că prăbuşirea elicopterului în lacul Siutghiol a fost semnalată în jurul orei 16.20, prin sistemul 112
Totodată, Arafat a precizat că deține confirmarea medicului-șef de la SMURD Constanța că la ora la care ajunsese la fața locului, 16.35-16.40, în larg deja se aflau "două bărci de la pompieri".
"Pompierii au plecat și ei. Au primit apelul tot la 16 și 11, au venit aici. Când au sosit, o barcă din trei, într-adevăr a plecat cu vâsle pentru că un motor nu a pornit, iar a doua barcă a pornit cu motor. Avem confirmarea colegei, care este medicul-șef de la SMURD Constanța, care a primit știrea la ora 16 și 18. S-a deplasat imediat și a ajuns aici în jurul orei 16.35-16.40 și ea confirmă că au fost două bărci în larg deja de la pompieri", a mai spus secretarul de stat în MAI.
Arafat a declarat în direct la B1 TV să ”Vremea a fost favorabilă, iar elicopterul are revizia la zi. Elicopterul avea flotoare”. Arafat revine imediat şi spune că elicopterul nu avea flotoare pentru că nu era destinat să amerizeze, notează Hotnews.
În urma accidentului aviatic produs pe 20 ianuarie, pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion, și-au pierdut viața. În timp ce specialiștii au căutat zadarnic timp de șase ore epava avionului, trei săteni din zonă au ajuns primii la locul accidentului, reușind astfel să le salveze viața celorlalți cinci membri ai echipajului.