Evenimentul Zilei > International > Încă o ţară opreşte vaccinarea. Vecinii nostri suspendă imunizarea cu AstraZeneca
Încă o ţară opreşte vaccinarea. Vecinii nostri suspendă imunizarea cu AstraZeneca

Încă o ţară opreşte vaccinarea. Vecinii nostri suspendă imunizarea cu AstraZeneca

Încă o ţară opreşte vaccinarea! Bulgaria opreşte complet vaccinarea cu AstraZeneca. Anunțul a fost făcut de premierul Boiko Borisov.

Încă o ţară opreşte vaccinarea! Bulgaria opreşte complet vaccinarea cu AstraZeneca. Anunțul a fost făcut de premierul Boiko Borisov.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat vineri suspendarea imunizării populaţiei împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca. Anunţul vine la o zi după Danemarca, Italia, Islanda şi Norvegia. Totul se datorează  pe fondul unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge.

Încă o ţară opreşte vaccinarea! Vecinii nostri suspendă imunizarea cu AstraZeneca

„Am dispus oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca. Pânâ când Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) elimină orice dubiu privind inocuitatea sa”. Este anunţul făcut de premierul Borisov. Potrivit premierului bulgar, EMA nu a formulat „un diagnostic clar”.

EMA a transmis joi că ţările europene pot folosi în continuare vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca.

Poziţia comisiei de securitate „este că avantajele vaccinului continuă să depăşească riscurile sale şi că vaccinul poate fi administrat în continuare cât timp ancheta asupra cazurilor de tromboză este în desfăşurare”, a scris EMA într-un comunicat.

„Nu există în prezent niciun indiciu conform căruia vaccinarea a produs aceste condiţii, care nu sunt incluse printre efectele secundare ale acestui vaccin”, a adăugat EMA.

Ţările care au decis să oprească imnunizarea cu AstraZeneca

Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat temporar joi folosirea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZenenca. Deciziile luat au fost din cauza îngrijorărilor în legătură cu unii pacienţi care au făcut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinaţi.

Alte ţări, de exemplu Austria, Italia sau România, au suspendat la rândul său utilizarea lotului respectiv. În timp ce Thailanda a amânat brusc lansarea campaniei sale de vaccinare.

Decizia guvernului de la Sofia survine în contextul în care Bulgaria este printre ţările din UE cu cel mai mic procent de populaţie vaccinat, adică 3,9%, reprezentând numai 270.000 de persoane.

Vaccinul AstraZeneca a fost administrat până acum întregii populaţii, fără restricţii. „Nu a fost semnalat niciun efect indezirabil în afara celor descrise de fabricant în prospect”, au precizat autorităţile sanitare din Bulgaria.

Campania continuă pentru moment cu celelalte două vaccinuri disponibile, Pfizer-BioNTech şi Moderna, au adăugat autorităţile, scrie straitstimes.com.