Încă doi ani cu masca pe față: ”Am lălăit-o în stilul clasic românesc, nu avem altă cale”

Încă doi ani cu masca pe față: ”Am lălăit-o în stilul clasic românesc, nu avem altă cale”

Unul dintre cei mai mari medici infecționiști români a declarat că pandemia nu se va încheia nici în doi ani.

Adrian Streinu Cercel este medic infecționist și a fost manager al Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, din București. La scurt timp de la izbunirea pandemiei de coronavirus, Streinu Cercel a cerut testarea masivă a populației, fapt ce ar fi condus la depistarea persoanelor infectate și izolarea acestora pentru 14 zile. Guvernul PNL de atunci, condus de Ludovic Orban, avândul ministru la Sănătate pe Nelu Tătaru, a refuzat ideea.

Acum, pentru că lucrurile au mers deja prea departe, Streinu Cercel spune că nu vom scăpa de masca de protecție nici peste doi ani de zile.

„Mi-aş fi dorit să vă văd fără mască, dar asta se va întâmpla cel mai probabil peste vreo doi ani de zile. De ce? Pentru că tot noi, cu mâna noastră, neluând atitudine cât se poate de directă încă de la începutul pandemiei, am lălăit-o în stilul clasic românesc, iar acum vedem la câte cazuri am ajuns. Să ajungi acum la 7.000 de cazuri este horror. Spitalele la momentul de faţă gem de persoane şi pacienţi care rămân la camera de gardă până a doua zi încercând să le găsim un loc undeva”, a spus Adrian Streinu Cercel.

Acum senator PSD, medicul a mai spus că românii nu au altă cale de acum înaine decît să respecte cu strictețe toate normele sanitare de prevenire a epidemiei.

„Dacă nu înţelegem că nu avem alte instrumente decât a ne vaccina, a purta mască şi a ne spăla pe mâini, să ştiţi că va fi foarte greu”, a mai declarat senatorul Adrian Streinu Cercel.

Valul 4 afectează și copiii

Numărul copiilor care se prezintă la spital cu diferite infecții provocate de virusuri este din ce în ce mai mare.

Medicul Victor Daniel Miron spune că perioada de circulaţie a unor virusuri a fost modificată, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Virusurile care dau enterocolite la copii sau virusul sinciţial respirator, care dă bronşiolită şi bronşită, boală ce afectează copiii cu vârsta sub un an, au început să circule în această perioadă.

„Perioada aceasta de vară a fost un pic surprinzătoare, a venit aşa după o perioadă de pandemie şi de prezentări puţine şi deodată au apărut foarte multe prezentări. Anul trecut, în 2020, în plină pandemie, în această perioadă abia aveam 80 de prezentări pe zi, în medie, acum am ajuns să avem 150 până în 200 de prezentări pe zi la camera de gardă.