Înarmare la MApN. Bombe de aproape 80 milioane lei pentru „evenimente imprevizibile”

Înarmare la MApN. Bombe de aproape 80 milioane lei pentru „evenimente imprevizibile”

Compania de stat Romarm va livra MApN bombe de până la peste 78 milioane lei, după ce a câștigat licitația justificată prin „evenimente imprevizibile” la granițele României. Astfel Ministerul Apărării va primi „lovituri cu bombe de iluminare”.

Astfel, Romarm, controlată integral de Ministerul Economiei, principalul producător și exportator direct de produse militare din România, și-a adjudecat, în urma unei proceduri de licitație restrânsă accelerată organizată de Ministerul Apărării Naționale (MApN) în primăvară, un acord-cadru în baza căruia va livra ministerului lovituri cu bombe de iluminare în valoare de până la 78,57 milioane lei, scrie profit.ro.

Acordul-cadru a fost atribuit în august, însă MApN a publicat doar acum anunțul de atribuire. Înțelegerea, parafată pe 10 august, prevede că Romarm va livra între 1.000 și 8.680 de bucăți „Lovitură 82 mm cu bombă de iluminare" și între 1.600 și 9.300 de bucăți „Lovitură 120 mm cu bombă de iluminare".

La aceeași dată a fost semnat și primul contract subsecvent aferent acordului-cadru, în valoare de 15,155 milioane lei. Bombele de iluminare cu parașută sunt destinate iluminării țintelor pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă. Aceste produse se află în portofoliul unor filiale Romarm, cum ar fi Tohan sau Carfil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Achiziție de „extremă urgență”

Conform documentației de atribuire a licitației, lansată în aprilie, achiziția era caracterizată ca fiind de „extremă urgență”, fiind justificată de către MApN prin „contextul climatului geopolitic existent" și prin „posibilitatea apariției unor evenimente imprevizibile externe la granițele de nord și est ale României".

„Caracterul de extremă urgență al achiziției este determinat și de posibilitatea apariției unor evenimente imprevizibile externe, la granițele de nord și est ale României, ceea ce determină eforturi din partea autorității contractante pentru reducerea substanțială a termenelor aferente etapelor procedurale, cum ar fi: perioadele pentru etapa I și etapa II, timpul necesar evaluării ofertelor și al luării deciziilor interne.

Completarea stocurilor de muniții, pe cât posibil până la sfârșitul anului 2020, este o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale, în contextul climatului geopolitic existent", menționa sursa citată. Ministerul arăta atunci că, fără aplicarea procedurii de licitație restrânsă accelerată, permisă de legislația în vigoare, achiziția s-ar finaliza cel mai devreme la mijlocul lunii iulie, iar dat fiind că termenul de livrare a produselor este de 6 luni, nu ar mai exista timp fizic pentru finalizarea contractului subsecvent aferent anului 2020.

Siguranță națională

Acordul-cadru și primul contract subsecvent au fost semnate pe 10 august. Pe 13 august, MApN a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern „privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice pentru atribuirea contractelor de achiziție publică de muniții de la operatorii economici din industria națională de apărare". Draftul de act normativ, neadoptat încă de Executiv, are ca scop detalierea condițiilor în care, din rațiuni de siguranță națională, MApN va cumpăra muniții exclusiv de la companii din industria națională de apărare, care produc muniții în țară, prin procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Tratatul fondator al UE permite o astfel de măsură, cu condiția să nu fie afectate „condițiile de concurență pe piața internă în ce privește produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare".

Ministerul Economiei a aprobat majorări de capital la mai multe filiale ale Romarm. Astfel, ministerul a dat dispoziții reprezentanților Romarm în AGA filialelor Pirochim Victoria, Uzina Automecanică Moreni și Tohan SA să voteze pentru majorarea capitalurilor acestora cu suma totală de peste 46,8 milioane lei, din care 21,962 milioane lei la Pirochim, 9,926 milioane lei la Moreni și 14,978 milioane lei la Tohan, reprezentând sume alocate de minister anul acesta.

Majorare de capital în industria de armament

Potrivit unui document al Romarm, banii cu care Ministerul Economiei majorează capitalurile acestor filiale sunt destinați „investițiilor necesare protecției intereselor esențiale de securitate națională și care se referă la producția de armament, muniție și material de război (...)", iar conducerile filialelor vor purta „întreaga răspundere cu privire la respectarea destinației sumelor utilizate pentru finanțarea investițiilor, care fac obiectul majorării capitalului social și trebuie să fie în măsură să demonstreze că investițiile sunt necesare protecției intereselor esențiale ale siguranței statului și nu depășesc ceea ce este strict necesar pentru atingerea acestui scop".

În primăvară, Guvernul arăta, într-un document oficial, că intenționează, pe perioada vacanței parlamentare, să adopte ordonanțe cu „reglementări privind conversia în acțiuni a obligațiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de apărare care funcționează sub autoritatea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri", precum și cu „măsuri pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria națională de apărare".

Proiecte de ordonanțe în acest sens au fost elaborate încă din perioada fostei guvernări, aflându-se încă pe circuitul legal de avizare.