Ministerul Economiei pornește cu greu! Romarm SA va produce en-gros

Ministerul Economiei pornește cu greu! Romarm SA va produce en-gros

În lipsa unui plan clar de acțiune, conceput în timp de pace pentru vremuri de criză sau de război, autoritățile române se mobilizează foarte greu.

Ministrul Economiei a anunțat că începând cu data de 15 aprilie 2020, Romarm SA, regia statului care produce armament, va trece la producția de măști de protecție.

Ministrul Virgil Popescu a anunțat că regia va produce 150.000 de măști, care vor ajunge la spitale, și alte 500.000 de mii care vor ajunge la populație. ”Noi, Ministerul Economiei, prin Romarm, compania din industria de apărare, am luat decizia să investim în această industrie care trebuie să fie strategică, de producție de echipamente de materiale esențiale, cum le spun eu și vom avea aceeași producție, tot începând cu 15 aprilie, 500 de mii de măști zilnice pentru populație și 150 de mii de măști pentru spitale. Romarm, lângă București, o să fie. Acum se amenajează o hală la Dragomirești a Romarmului și acolo vom produce aceste măști”.

Potrivit ministrului, apelul președintelui României făcut către mediul de afaceri privat a dat roade. ”După apelul președintelui, am primit mai multe telefoane și sprijinim orice companie, prin acele linii de credit pe care le avem cu dobândă zero și care vor fi operaționalizate de către Ministerul de Finanțe săptămâna aceasta, care dorește să înceapă această producție de măști”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referitor la producția de combinezoane medicale, ale unor fabrici mari din zona Moldovei, care s-au oferit să producă pentur mediul sanitar, Popescu a mai spus că încă nu se poate da verde la acest tip de producție, deoarece materialele folosite trebuie certificate de laboratoarele armatei. ”Avem companii care doresc să producă combinezoane în acest moment. Tot la acea companie din Maramureș se produc în acest moment 1.000 de combinezoane zilnic. Mai avem cereri de la companii din Iași, din Tg. Neamț, din Moldova, în general, acolo unde sunt foarte multe fabrici de confecții, care doresc să facă acest lucru. În schimb, doresc să le atrag foarte serios atenția: nu ne putem juca cu partea de combinezoane. Acele combinezoane trebuie să fie dintr-un material agreat, pentru că sunt îmbrăcate de medici, de personalul medical care sunt în prima linie și trebuie să respecte absolut toate cerințele, astfel încât virusul să nu pătrundă prin ele”.

”Este vorba de o companie care era exportator de mobilă și mobilă tapițată. În plus, făcea inclusiv material nețesut în România. Practic, și-a adaptat producția de material nețesut și produce în momentul de față primele două straturi de material nețesut necesare măștilor chirurgicale și măștilor pentru spitale și în plus, a achiziționat patru linii de producție, dintre care una au pus-o în funcțiune, pentru producția de măști chirurgicale și măști de spitale. Putem spune că în momentul de față în România se produc primele 150 de mii de măști chirurgicale pentru populație, în Maramureș. De asemenea, începând cu 15 aprilie, următoarele trei mașini care au fost comandate vor fi puse în funcțiune și vom ajunge să producem 500 de mii de măști pe zi pentru populație și 150 de mii de măști pe zi pentru spitale, numai la această companie (…). Materialul de interior, materialul filtrant, ultimul material este importat în acest moment. Îi vom finanța prin Eximbank, pentru achiziția unui echipament prin care vor produce în România și ultimul strat filtrant, în așa fel încât întreg materialul pentru producerea măștilor să fie produs în România. Este vorba de o investiție de 8-9 milioane de euro”.