Scandal la nivel internațional. „Inamicul” lui Trump și-a dat demisia

Scandal la nivel internațional. „Inamicul” lui Trump și-a dat demisia

Ambasadorul Marii Britanii la Washington, Kim Darroch,, a demisionat în urma scandalului cu preşedintele american Donald Trump.

Disputa dintre aceștia a fost provocată de scurgerea în presă a unor note diplomatice în care şeful misiunii britanice critica puternic actuala administraţie americană, numindu-l „instabil și incompetent” pe președintele SUA, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„După scurgerea în presă a unor documente oficiale provenite din această ambasadă, au existat multe speculaţii cu privire la postul meu şi la durata mandatului meu de ambasador. Vreau să un capăt acestor speculaţii. Situaţia actuală mă împiedică să-mi îndeplinesc rolul aşa cum aş dori”, a explicat Darroch într-o scrisoare trimisă lui Simon McDonald, şeful serviciilor diplomatice britanice.

„În aceste circumstanţe, calea responsabilă este să permit numirea unui nou ambasador”, a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele american a afirmat luni că SUA nu ar mai fi avut „contact” cu ambasadorul, dar premierul britanic Theresa May, al cărei succesor urmează să fie desemnat la sfârşitul lunii, şi-a reafirmat rapid susţinerea pentru reprezentantul diplomatic al ţării sale.

Criticată de Donald Trump după ce şi-a declarat sprijinul faţă de Kim Darroch, şefa guvernului britanic a regretat miercuri decizia diplomatului.

„Este foarte regretabil că a considerat necesar să părăsească postul de ambasador la Washington”, a afirmat Theresa May miercuri, în şedinţa săptămânală de întrebări şi răspunsuri în Parlament.

„Un guvern bun depinde de capacitatea funcţionarilor de a oferi sfaturi sincere şi complete. Vreau ca toţi funcţionarii noştri să aibă încrederea necesară pentru a face acest lucru”, a adăugat ea.

La rândul său, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, şi-a declarat regretul faţă de demisia ambasadorului Darroch, chemând parlamentul să se unească în spatele acestuia. Cred că a prestat un serviciu onorabil şi de calitate, pentru care merită să i se mulţumească, a afirmat Corbyn.

În schimb, fostul ministru de externe Boris Johnson, favorit la succesiunea Theresei May, a evitat să-şi arate sprijinul faţă de ambasadorul Darroch în dezbaterea televizată de marţi seară cu contracandidatul său, actualul şef al diplomaţiei, Jeremy Hunt.

În replică, Donald Trump a spus despre ambasadorul britanic la Washington că este un „tip foarte prost”, reiterându-şi atacurile împotriva prim-ministrului Theresa May şi afirmând că negocierile pentru Brexit au fost un „dezastru”.

„Ambasadorul ciudat pe care Regatul Unit l-a impus în SUA nu este o persoană în privinţa căreia să fim încântaţi, un tip foarte prost”, a postat el pe Twitter.

Subliniind că nu îl cunoaşte pe Darroch, Trump a adăugat că a auzit spunându-se că ambasadorul este „un imbecil pretenţios”.

„Spuneţi-i că SUA au acum cea mai bună economie şi cea mai bună armată din lume, de departe, şi că sunt amândouă pe cale să devină şi mai mari, mai bune şi mai puternice… Mulţumesc dle preşedinte!”, a adăugat el.

Donald Trump a revenit, de asemenea, asupra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, sugerând că ambasadorul discută „cu ţara sa, cu prim-ministrul May, pe tema negocierilor ratate privind Brexitul” şi că i-ar fi transmis „să nu fie supărată de criticile mele privind modul teribil în care acestea au decurs”.

„I-am spus Theresei May cum să realizeze acest acord dar ea a procedat în modul ei ridicol, fiind incapabilă să ajungă la el. Un dezastru!”, a afirmat Trump.

În telegramele diplomatice publicate sâmbătă seară de ziarul britanic Mail on Sunday, ambasadorul britanic îl califica pe preşedintele american drept „instabil” şi „incompetent”.

Ambasadorul, un diplomat cu o îndelungată carieră, a descris de asemenea administraţia americană drept unică în disfuncţionalitatea sa.

Aceste telegrame, dintre care unele datează din 2017, nu ar fi trebuit să fie făcute publice.

Kim Darroch se află în post la Washington din ianuarie 2016.

Guvernul britanic a anunţat deschiderea unei anchete pentru identificarea responsabililor de această scurgere, neexcluzând o intervenţie a poliţiei dacă va fi cazul.