Tradiții și obiceiuri de Înălţarea Domnului. Cine împrumută bani în această zi are ghinion tot anul

Înălţarea Domnului. Sursa foto: Arhiva EVZ

Înălţarea Domnului este prăznuită anul acesta pe 13 iunie. Este prima sărbătoare cu cruce roşie din luna iunie, fiind urmată de Pogorârea Sfântului Duh, sau Rusaliile, 23 iunie 2024, Lunea Sfântului Duh, 24 iunie 2024, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie 2024, şi Soborul celor 12 Apostoli, 30 iunie 2024.

Ce reprezintă Înălţarea Domnului

Înălţarea Domnului reprezintă momentul în care Hristos S-a înălţat la cer în momentul în care îi binecuvânta pe ucenicii săi pe care îi ducea spre Betania. Pe „ 13 iunie se spune „Hristos S-a Înălţat” şi „Adevărat S-a Înălţat”.

Înălţarea Domnului. Sursa foto Arhiva EVZ

De Înălţarea Domnului se celebrează şi Ziua Eroilor. În toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Tradiții și obiceiuri de Înălţarea Domnului

Tradiția spune că cine moare în această zi va ajunge în Ceruri. Aceasta este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă. Credincioșii trebuie să poarte flori de nuc la brâu, așa cum a avut și Hristos când s-a înălțat. Se spune că vitele trbuie bătute cu leuștean ca să se îngrașe. Tot pe 13 iunie se împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor morți. O altă tradiție zice că în această zi și sufletele celor adormiți se înalță la cer și trebuie să aibă merinde la drum.

Înălţarea Domnului. Sursa: Arhiva EVZ

Nu este bine să împrumuți bani

O altă tradiție spune că nu este bine să te cerți cu cei apropiați sau să împrumuți bani. Un alt obicei este că nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie. Tot în această zi se sfinţesc plantele de leac - leuşteanul, paltinul, alunul. Se fac pomeni şi se împarte pentru morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu. Este ultima zi când se mai pot mânca ouă roşii. Bătrânii zic că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.