Update. Când intră în vigoare creșterile de taxe. Anunțul premierului Ciolacu

Update. Când intră în vigoare creșterile de taxe. Anunțul premierului CiolacuMarcel Ciolacu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu a anunțat când intră în vigoare creșterile de taxe și tăierile de beneficii pentru unii dintre bugetari.

Update - Cum se vor aplica taxele introduse de Ciolacu

Noile măsuri fiscale vor intra în vigoare în două etape: de la 1 noiembrie și de la 1 ianuarie 2024, cele care țin de modificările cotei TVA. Modificările care intră în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2023 sunt:

  • IT-iștii plătesc impozit pe venit pentru suma ce depăşeşte salariul de 10.000 lei brut;
  • nu se mai acordă scutire CASS pentru angajaţii din construcţii şi agricultură;
  • IT-știi sunt scutiţi de cota CAS corespunzătoare fondului de pensii administrat privat ( cota 4,75% începând cu anul 2024), în limita unui salariu brut de 10.000 lei;
  • nu se mai acordă scutire CAM pentru angajaţii din construcţii şi agricultură -Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, de la o persoană juridică;
  • se pot face plăți către persoanele juridice, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei / persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi;
  • se pot face încasări şi plăţi între o persoană juridică şi o persoană fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană;
  • sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei;
  • dacă nu se respectă plafoanele de mai sus se aplică amendă de 25% din suma încasată / plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul;
  • se pot face încasări şi plăţi cash între două persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Marcel Ciolacu a anunțat când intră în vigoare noile măsuri fiscale, care includ o serie de creșteri de taxe, unele directe, altele prin majorarea salariului minim, care va duce la o creștere a taxării pe salarii.

Ciolacu anunță negocieri cu partenerii sociali

Premierul a transmis că se vor tăia bonurile de masă și tichetele de vacanță pentru unii dintre bugetari. Ciolacu a mai spus că propunerea finală trebuie să fie acceptată şi de partenerii sociali.

În momentul în care legea este promulgată. Vineri o să facem şedinţă de guvern, săptămâna viitoare urgent şedinţă cu toţi partenerii sociali. După cum ştiţi, o să luăm hotărârea în ceea ce privește salariul minim în construcții și agricultură.

Vom chema și patronatele, și sindicatele, să stabilim cuantumul creșterii salariului minim pe economie pentru construcții şi agricultură, astfel încât prin plata CASS nimeni să nu piardă niciun leu la salariu, așa cum am promis.

Propunerea finală trebuie să fie acceptată şi de partenerii sociali. Nu are importanță ce propune Ministerul de Finanțe sau ce consider eu”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a vorbit și despre cei care au spus că legea privind măsurile fiscal-bugetare este neconstituțională. Acesta a declarat că anumiți politicieni au vrut să îi împiedice să închidă deficitul bugetar pe anul acesta.

Zi importantă pentru Marcel Ciolacu. Curtea Constituțională urmează să dea verdictul

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

„S-a dovedit, încă o dată, că sunt ipocriți. Faptul că în PNRR au trecut aceste măsuri în reforma fiscală, au spus că România trebuie să ia aceste măsuri, au știut că România va trebui să ia aceste măsuri, cu toate acestea au atacat la CCR astfel încât să ne fie greu să închidem deficitul bugetar pe anul acesta”, a spus Ciolacu, la A3.

CCR, despre legea privind noile măsuri fiscale

Legea privind măsurile fiscal-bugetare este constituțională, a decis, ieri, Curtea Constituțională. Legea privind măsurile fiscal-bugetare poate fi promulgată de către președintele României. Apoi, ea va intra în vigoare în trei zile.

Procedura a respectat Constituţia, iar CCR a reținut că dispoziţiile legale au fost adoptate în marja de apreciere şi oportunitate în materie financiar-fiscală.

Ne puteți urmări și pe Google News