MTI (16 septembrie) - "În Ungaria nu mai există democraţie" a declarat miercuri unul din vicepreşedinţii Parlamentului European (PE) pentru radioul public german Deutschlandfunk.
Într-un intreviu realizat în legătură cu discursul anual privind starea Uniunii Europene susţinut de preşedinta Comisei Europene Ursula von der Leyen, Katarina Barley a subliniat că epidemia cu noul coronavirus a fost gestionată "relativ bine". Epidemia nu s-a terminat, dar se poate vedea deja că Uniunea Europeană a obținut o "performanță uriașă", iar prin pachetul de redresare a UE pentru atenuarea efectelor economice generate de epidemie, Uniunea Europeană "urmează acum alte căi", a precizat vicepreşedintele PE, care a adăugat: "În schimb, în unele ţări situația democrației și a statului de drept este dramatică".
Politicianul Partidului Social Democrat din Germania a afirmat, totodată, că "mulţi nici nu ştiu cât de dramatică este situaţia, în special în Ungaria, dar şi în Polonia". Pentru mulţi acesta este "un subiect abstract, cu toate că este vorba despre fundamentul coabitării şi al europenităţii noastre, şi dacă acesta se erodează, vor fi puse în pericol bazele Uniunii Europene". În ultimii ani, Comisia Europeană ar fi trebuit să exercite o presiune mai mare pentru a preveni această situaţie periculoasă. În loc de aceasta, Executivul de la Bruxelles vorbeşte în continuare despre dialog şi despre construirea unor punţi, în condiţiile în care vedem că "toate acestea nu ajută cu nimic în cazul Ungariei şi Poloniei".
Orban, acuzat că provoacă „indignare” în UE
Comisia Europeană are la dispoziţie şi alte instrumente, de exemplu, în unele cazuri de încălcare a dreptului comunitar se poate adresa Curţii de Justiţie a UE sau Uniunea Europeană ar putea restricţiona alocarea unor fonduri, dar aceste instrumente le foloseşte "foarte rar, cu prea multă precauţie și prea târziu", a subliniat Katarina Barley. La observația că exercitarea unei presiuni exterioare nu are prea multe efecte, ba mai mult, aduce beneficiu guvernului în cauză, vicepreşedintele PE a spus că "există ceva în asta" și mai ales premierul ungar Viktor Orbán "se joacă" cu acest factor.
Astfel, şi cu legea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersexuale (LGBTQI) a vrut să provoace "indignare" în UE. În același timp, "este clar că, dacă rămânem doar la dialog și la construirea unor punţi, nu se întâmplă nimic". În cazul Ungariei, această situaţie domină de mai bine de zece ani, a spus Katarina Barley, care a subliniat: "ştiu că sună dur, dar în cazul Ungariei nu se mai poate vorbi de democraţie, deoarece toate mecanismele de control au fost golite". "Viktor Orbán și-ar păstra puterea chiar dacă ar pierde alegerile (parlamentare) anul viitor", a conchis vicepreşedintele UE