În țara doc toratelor. Avem cei mai puțini absolvenți de facultate, mulți dintre ei șomeri!

În țara doc toratelor. Avem cei mai puțini absolvenți de facultate, mulți dintre ei șomeri!

Peste 18.000 de tineri sub 25 de ani se aflau, la începutul anului, în şomaj de peste 6 luni, conform unui raport de activitate al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Absolvenţii de facultate îşi găsesc din ce în ce mai greu un loc de muncă, iar pentru cei care au terminat doar liceul şansele de angajare scad considerabil. În tot acest timp, cererea de pe piaţa muncii se modifică, iar universităţile din România nu reuşesc să-şi adapteze oferta.

Studiile de specialitate arată că din puţinii absolvenţi de studii superioare, 5% sunt şomeri, în timp ce un procent mult mai ridicat s-au reorientat imediat după ce au intrat pe piaţa muncii, fără să reuşească să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit.

82% dintre români nu au o facultate

Mihai Dragoş, Preşedintele Consiliului Tineretului din România (CTR), vorbeşte zilnic cu sute de tineri, ONG-ul pe care îl conduce fiind format din 19 organizaţii de tineret. El este de părere că decalajul dintre pregătirea oferită de universităţi şi ce caută angajatorii are mai multe cauze: „La nivel global, se caută cei cu studii superioare. Cei care termină o facultate au şanse cu 30% mai mari să îşi găsească un loc de muncă. Trebuie să acceptăm că în România există multe programe de studii care nu sunt căutate de angajatorii. Aceste programe fabrică anual sute de diplome pe care sunt trecute competenţe pe care absolvenţii de facultate nu le au sau nu sunt relevante/căutate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

România este ţara cu cel mai scăzut procent de persoane cu studii universitare din totalul populaţiei din UE, doar 18%, în condiţiile în care Bulgaria are 28%. „Urmează să avem din ce în ce mai puţini studenţi, având în vedere faptul că aproape un sfert dintre absolvenţii de clasa a XII-a nici măcar nu se mai prezintă la Bac, iar peste 30% dintre cei prezenţi pică examenul. De ce nu este bine să avem din ce în ce mai puţini studenţi? Mie răspunsul mi se pare logic: absolvenţii de studii terţiare au acces la salarii mai mari şi, contrar opiniei populare şi miturilor, se angajează mai repede decât absolvenţii de studii medii sau primare. Dacă vreţi să ştiţi cum arată de fapt forţa de muncă din România (care este nivelul de educaţie al angajaţilor români), realitatea este că, în acest moment, doar 18% au studii superioare, 3,6% au studii postliceale, 36% au studii liceale, 21% au urmat o şcoală profesională şi 17% au terminat doar gimnaziul”, a explicat Tincuţa Apăteanu, expert în educaţie, pentru Mediafax.

Ies de pe băncile facultăţii dezorientaţi şi pesimişti

Cei mai mulţi dintre cei care aleg să continue studiile după liceu se orientează spre domenii care nu sunt căutate, după cum arată cel mai mare studiu internaţional realizat printre studenţii europeni, Trendence Graduate Barometer 2015.

● 28% aleg Business

● 23% merg către Inginerie

● 13% se orientează spre studii umaniste

● 9% mizează pe o viitoare meserie în IT, de altfel şi cel mai căutat domeniu la ora actuală.

Soluţia pentru tineri: Comunicarea între autorităţi!

„De curând, toţi studenţii români sunt trecuţi într-un registru matricol unic, dacă situaţia lor pe piaţa muncii ar fi urmărită de autorităţi am putea avea o perspectivă mai clară a necesităţilor. Trebuie să corelăm acest registru unic cu registrele de la ANOFM. De asemenea, stagiile de practică au nevoie de o reglementare mult mai bună. Susținută, în continuare, încercarea timidă de încurajare a afacerilor tinerilor (start up), ar fi de asemenea un progres şi o posibilă soluţie”, spune Mihai Dragoş, Preşedinte CTR.