Numeroase abatoare din Statele Unite au fost nevoite să închidă din cauza infectărilor masive în rândul angajaților.
Mai puțină carne, mai multe legume: americanii ar putea deveni vegani în curând, lanțurile de supermarket restricționând unul după altul achiziție de carne, consecință a închiderilor temporare a mai multor abatoare din cauza coronavirusului.
Începând de luni, aproximativ 20 la sută din lanțul alimentar Wendy’s nu mai servea burgeri, potrivit unui analist american.
Temerile privind o penurie de carne, pe măsură ce se apropie sezonul tradițional al grătarelor în aer liber ,au crescut după decizia celui mai mare vânzător en-gros, Costco, de a impune restricții privind numărul de sortimente de carne de vită, porc și pasăre pe care clienții le pot cumpăra, în fața creșterii cererii.
Fiecare client va avea acum dreptul de a cumpăra maximum trei sortimente de produse din carne, a declarat compania într-un comunicat postat luni pe site-ul său.
Această măsură are ca scop „ajutarea mai multor persoane să obțină bunurile de care au nevoie”, a spus compania, care operează 440 de hipermarketuri în Statele Unite.
Costco nu este prima companie care a anunțat astfel de restricții în Statele Unite: supermarketurile Kroger și lanțul Wegmans au făcut anunțuri similare.
În ceea ce privește fast-foods, lanțul Wendy’s pare să fie cel mai greu lovit de Covid-19, fiind forțat să retragă burgerii din carne de vită din meniurile unor restaurante, scrie 20 Minutes.
Wendy’s folosește carne proaspătă, nu congelată, sortiment afectat de actualele tensiuni și disfuncționalități din lanțul de aprovizionare.
Potrivit analistului James Ruthford, aproximativ 18% din 1.043 de magazine ale Wendy’s sunt afectate, în principal în New York, Ohio, Michigan și Tennessee. În acest stadiu, nu este încă o penurie globală, dar regională, care depinde de impactul coronavirusului asupra furnizorilor.
Donald Trump a semnat recent un decret prin abatoarele și centrele de procesare ale cărnii de vită, porc și pasăre trebuie să rămână deschise pentru a se asigura că există carne pe rafturile supermarketurilor.
După ce a închis deja cinci fabrici, gigantul cărnii Tyson Foods a avertizat luni că închiderea abatoarelor este mai mult decât probabilă în acest an.
Conform rapoartelor mass-media americane, 700 de lucrători ai abatorului din Perry (Iowa) s-au dovedit pozitivi pentru Covid-19, adică 58% din salariați.
Drept urmare, mulți fermieri au fost nevoiți să sacrifice milioane de animale pentru a limita suprapopularea crescătoriilor.
Producția de carne la Tyson Food va scădea semnificativ, mai ales că unii lucrători nu mai merg la fabrică de frică să nu fie infectați.
Potrivit principalului sindicat agricol din Statele Unite, Farm Bureau, cel puțin 18 fabrici de carne au fost închise în ultimele două luni, reducând capacitatea țării de a prelucra carne de porc cu aproximativ 20% și cu 10% carnea de vită.
Foto: Twitter/Amber Olivas