Pentru că este o perioadă în care toată lumea este dornică să aibă brad în casă, în perioada sărbătorilor de iarnă, în Republica Moldova, autoritățile au început să-i depisteze pe cei care taie ilegal acești copaci.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului, din Republica Moldova, anunță că va intensifica controalele în această perioadă, pentru a preveni tăierile ilegale de brazi. Potrivit instituției respective, tăierea ilegală a arborilor este aspru sancționată pentru a proteja resursele naturale și a menține echilibrul ecologic. Controalele s-au intensificat și vor continua și în perioada următoare. Ținând cont de faptul că este perioada în care brazii au cea mai mare căutare, înaintea sărbătorilor de iarnă.
În Republica Moldova, oficialii de la Protecția Mediului fac ample verificări. Sancțiuni pentru persoanele care taie ilegal brazii
Sancțiunile pecuniare prevăzute variază de la 2500 la 5000 de lei pentru persoanele fizice și între 15000 și 25000 de lei pentru persoanele juridice. Cu toate acestea, costul real al tăierilor ilegale depășește adesea limitele financiare.
Tăierea ilegală nu afectează doar frumusețea peisajului nostru, ci și sănătatea ecosistemelor care ne susțin viața de zi cu zi. Fiecare brad tăiat fără respectarea legilor este o lovitură adusă mediului nostru. Legislația este clară în privința sancțiunilor. Amenzile, muncile neremunerate în folosul comunității și chiar amenzi pentru persoanele juridice sunt impuse pentru a descuraja practicile ilegale.
Însă, consecințele tăierilor ilegale depășesc barierele contravenționale - afectează direct biodiversitatea și contribuie la schimbările climatice. Pe lângă sancțiuni, se calculează și se percepe prejudiciul adus resurselor naturale, conform Codului Silvic și Ordinului Ministerului Mediului și Resurselor Naturale”. A fost anunțat pe care l-au făcut responsabilii din fruntea Inspectoratului de Mediului.
Se face apel și la conștiința cetățenilor, dincolo de amenințarea financiară
De asemenea, autoritățile îi îndemnă cetățenii la înțelepciune și responsabilitate, dincolo de sancțiunile financiare pe care le pot încasa. „Acest prejudiciu nu ar trebui să fie doar o penalizare financiară, ci și un apel la conștiința noastră colectivă privind importanța protejării naturii”, se arată în comunicat, după cum notează deschide.md.