În Republica Moldova a început exercițiul militar multinațional intitulat „Scutul Păcii 2024”, la care participă militari din peste 20 de țări.
„Scutul Păcii 2024”, la centrul de pregătire al Armatei Naționale a Republicii Moldova
Exercițiul se desfășoară la centrul de pregătire al Armatei Naționale a Republicii Moldova. La eveniment participă 600 de militari moldoveni și țările partenere.
La ceremonia oficială a de deschidere a exercițiului fost prezent și adjunctul șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale a Republicii Moldova, generalul de brigadă Serghei Chirimpei. Acesta a declarat că „Scutul Păcii” nu este doar un exercițiu pentru Armata Națională moldoveană, ci și un test pentru nivelul de pregătire al unităților, în conformitate cu standardele internaționale.
Şeful exerciţiului Scutul Păcii 2024 este colonelul Sorin Bacalu. Acesta a subliniat că la „Scutul Păcii” participă 600 de militari din unităţi ale Armatei Naţionale, Inspectoratului General al Carabinieri, Armatei României, Armatei Statelor Unite ale Americii şi ai altor ţări partenere.
Care sunt obiectivele exercițiului
Obiectivul principal al exercițiului este testarea capacității de luptă a Batalionului 22 de menținere a păcii „Câștile albastre”, în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (OCC).
Acțiunile personalului militar în timpul exercițiilor vor fi verificate atât de experți internaționali, cât și de experți moldoveni.
Forțele de menținere a păcii participante la exercițiu vor practica patrularea, convoiajul și escortarea, inspectarea vehiculelor la punctele de control, asigurarea securității instalațiilor strategice, evacuarea medicală și acordarea primului ajutor.
Curs pentru evaluatori, în Republica Moldova
Ca parte a unui curs separat de formare a evaluatorilor, sunt instruiți 37 de militari din Austria, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Columbia, Franța, Georgia, Germania, Iordania, Irlanda, Italia, Kazahstan, Malta și Maroc, în procedurile și corectitudinea conducerii, care vor avea parte de evaluări în conformitate cu conceptul OCC.
De asemenea, la acest curs de formare a evaluatorilor vor participa și specialiști din România, Serbia, Coreea de Sud, Tunisia, Turcia, Ucraina și Marea Britanie.
Reamintim că exercițiul militar „Scutul Păcii” se va desfășura până pe 28 iunie. Autorităție avertizează populația că, la încheierea exercițiului, este posibilă deplasarea echipamentelor militare de-a lungul drumurilor țării, ceea ce nu trebuie să sperie pe nimeni, indiferent cum ar fi folosite aceste imagini de propaganda putinistă.