Exercițiu militar comun între Republica Moldova, România și SUA. Unde se desfășoară acțiunea
- Nicolae Comănescu
- 1 aprilie 2024, 14:52
Militarii Armatei Naționale din Republica Moldova se vor pregăti împreună cu colegii lor din România și Statele Unite ale Americii (SUA) la exerciţiul multinațional „JCET-2024” (Joint Combined Exchange Training). Antrenamentele vor avea loc la centrele de instruire ale Armatei Naționale, în perioada 1-19 aprilie, după cum anunță oficialii de la Ministerul Apărării.
La ediția din acest an vor participa și reprezentanții Serviciului de Protecție și Pază de Stat și ai Detașamentului cu destinație specială „Pantera”.
Exercițiu comun între România, Republica Moldova și SUA
Conform scenariului, militarii vor executa paraşutări, trageri de luptă avansate pe timp de zi și noapte, exerciţii de antrenament în teren cu misiuni specifice.
„Joint Combined Exchange Training” se desfăşoară în conformitate cu planul de instruire al Armatei Naţionale pentru anul 2024. Militarii din Batalionul cu Destinație Specială „Fulger” ai Armatei Naționale participă la „JCET” începând cu anul 2009.
În contextul desfășurării exercițiului „JCET 2024”, tehnică militară se va deplasa în perioada vizată din unități la poligoanele Armatei Naționale pentru a participa la antrenamente, conform jurnal.md.
Decizie luată de Parlamentul de la Chișinău
Altfel, Republica Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat în prima lectură cu votul a 60 deputați PAS, în cadrul ședinței Parlamentului de la Chișinău, ce s-a desfășurat, joi, 28 martie. 16 deputați din opoziție au votat contra, iar 9 au decis să se abțină în această privință.
Conform notei informative a documentului respectiv, necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa rezidă din două motive. În anul 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat, fără a-și onora angajamentul de retragere a trupelor sale din Republica Moldova și Georgia. Un alt motiv foarte important este legat de agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, țară care, de asemenea, este și ea membră a Tratatului. În aceste condiții, Ministerul Apărării consideră inutilă continuarea punerii în aplicare a Tratatului.
Suspendarea Tratatului va intra în vigoare după 150 de zile de la recepționarea notificării de către depozitar și statele părți ale acestuia.