„În prima jumătate a anului 2023 va avea loc o escaladare a conflictului, dar după vară se poate deschide un dialog de pace”

„În prima jumătate a anului 2023 va avea loc o escaladare a conflictului, dar după vară se poate deschide un dialog de pace” Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Interviu realizat de Rocio Colomer - Analistul ucrainean Maksim Iali dă asigurări că faptul că anul viitor vor avea loc alegeri prezidențiale în Statele Unite va favoriza începerea discuțiilor între părți.

Reporter: De ce a respins Ucraina încetarea focului temporară a lui Putin?

Maksim Iali: Avem deja experiențe anterioare cu acest tip de anunțuri de încetare a focului în timpul ofensivelor din regiunile estice din 2014 și 2021. În toate ocaziile, încetarea ostilităților sau armistițiile au fost încălcate de ruși odată ce şi-au reorganizat forțele și s-au simțit pregătiți să atace. din nou. Situația actuală de pe câmpul de luptă ne spune același lucru. Rușii încearcă să ocupe orașul Bahmut din Donețk și au nevoie de o pauză pentru că sunt epuizați și de aceea au oferit acest armistițiu temporar. Putin a insistat încă o dată că negocierile de pace serioase vor avea loc numai în condițiile sale și acest lucru este absolut inacceptabil pentru Ucraina.

Reporter: Mai exact, Putin i-a spus lui Erdogan că Ucraina trebuie să accepte "noile realități" cu referire la cele patru regiuni anexate. Puteți explica de ce această solicitare este inacceptabilă pentru Ucraina?

Ne puteți urmări și pe Google News

Maksim Iali: Opinia publică ucraineană refuză complet să înceapă orice fel de discuții cu Rusia în termenii stabiliţi de Putin. Rusia cere cedarea controlului asupra celor patru regiuni, dar trebuie amintit că armata sa le controlează doar parțial. Luhansk, regiunea pe care trupele ruse au încercat să o ocupe între primăvara și vara trecută, și-a pierdut teritoriu după contraofensivele Ucrainei. În ceea ce privește Hersonul, Rusia a reușit să ocupe capitala acestei regiuni cu același nume. Era singura capitală regională pe care o cuceriseră de la începutul invaziei din februarie și au abandonat-o după ce forțele ucrainene au distrus toate rutele de aprovizionare către oraș și au înțeles că nu mai pot rămâne. Același lucru s-a întâmplat și în Zaporijjia. Nu au ajuns niciodată să controleze capitala regională după ce a existat o fugă masivă de ucraineni care nu au vrut să devină dominați de Rusia. Cele patru anexări sunt total inacceptabile din punctul de vedere al dreptului internațional. Totul devine mai intens după toate tragediile și durerile pe care Armata lui Putin le-a provocat populației ucrainene.

Reporter: 2023 va fi anul escaladării sau detensionării conflictului?

Maksim Iali: În prezent cele două armate se pregătesc să-și reînnoiască ofensivele din a doua jumătate a lunii februarie (probabil). La sfârșitul lunii februarie va fi sărbătorită prima aniversare a invaziei, iar autoritățile ruse vor simți presiunea de a fi nevoite să arate rezultate în fața opiniei publice. Ucraina se pregătește, de asemenea, să lanseze mai multe contraofensive mai târziu în martie. În acest moment, armata ucraineană se pregătește să primească mai mult material militar din Occident. Franța a confirmat transportul de vehicule blindate, la fel și Germania și Statele Unite. Forțele ucrainene vor trebui antrenate pentru a utiliza acest material în mod eficient și trebuie luate în considerare și condițiile meteorologice. Prin urmare, este posibil ca până la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, Ucraina să nu treacă la noi contraofensive. Când ambele părți își vor da seama că nu mai există posibilități de a schimba situația pe teren, chiar dacă nu sunt şanse de a ocupa sau abandona noile teritorii, atunci va fi timpul să începem negocierile. Nu cred că se va întâmpla înainte de vară: iulie sau august. Înainte, așa cum am menționat, aceste operațiuni trebuie produse. Odată ce acestea apar și se verifică dacă situația de pe teren poate fi sau nu schimbată, va fi momentul în care cele două părți se vor deschide la negocieri.

În concluzie, în prima parte a anului se va vedea o escaladare a războiului, cu o intensificare a luptei pe diferite fronturi. Serviciile de informații ucrainene sugerează, de exemplu, că Peninsula Crimeea ar putea fi eliberată în august. După vară, spre toamnă, ambele părți ar putea fi mai dispuse să deschidă discuții. Trebuie amintit că în Statele Unite 2024 este an electoral, așa că va exista interes pentru a se pune capăt conflictului. Discuțiile se vor concentra probabil asupra statutului Crimeii și a teritoriilor din Donbas ocupate de ruși înainte de invazie, dar nu în termenii maximaliști pe care îi plănuiește Putin pentru cele patru regiuni estice, potrivit larazon.es

(Traducerea Rador)