În premieră, Republica Moldova deține președinția Conferinței Internaționale a Muncii, cel mai important eveniment de profil, de pe glob

În premieră, Republica Moldova deține președinția Conferinței Internaționale a Muncii, cel mai important eveniment  de profil, de pe glob Sursa foto: Ministerul Muncii și Protecției Sociale al RM

De azi –  până la 14 iunie, Republica Moldova deține, pentru prima dată,  președinția celei mai mari și importante Conferințe Internaționale a Muncii, desfășurată, anual, la Geneva, de către Organizația Internațională a Muncii (OIM). Ediția a 112-a din anul acesta a evenimentului este prezidată de Alexei Buzu, ministrul muncii al statului de peste Prut.

Delegați ai guvernelor, angajatorilor și angajaților din cele 187 de state membre ale OIM dezbat cele mai stringente probleme cu privire la stabilirea standardelor privind protecția împotriva pericolelor biologice, respectarea drepturilor fundamentale la locul de muncă și a muncii decente, precum și chestiuni referitoare la economia îngrijirii.

Ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova a devenit președintele conferinței OIM

Conferința va alege, de asemenea, membri ai Consiliului de conducere al OIM pentru mandatul 2024-2027. „Este o onoare și o responsabilitate deosebită pentru mine să fiu președintele celei mai mari conferințe, dedicate muncii, problemelor și drepturilor muncitorilor din întreaga lume”, a declarat Alexei Buzu, ministrul muncii și protecției sociale al Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul: https://live.ilo.org/events/opening-112th-international-labour-conference-2024-06-03

La Conferința Internațională a Muncii, se întrunesc comisiile și grupurile de lucru, axate pe chestiuni, precum aplicarea standardelor, riscurile biologice, munca decentă și altele.

OIM activează în Republica Moldova, din 2005, în baza programelor de țară pentru muncă decentă. Documentul pentru anii 2021-2024 acoperă următoarele trei domenii prioritare: ocuparea forței de muncă incluzive și productive pentru tineri, protecția eficientă la locul de muncă și dialogul social îmbunătățit.

Sprijin de peste 20 de ani, în dezvoltarea pieței muncii și eurointegrarea de peste Prut

Pentru asigurarea unei continuități a sprijinului în realizarea practică a acestora, OIM a investit, în statul de peste Prut, 3,6 milioane de dolari, la începutul anului 2023. Acești bani acoperă crearea de locuri de muncă, condițiile de muncă, inclusiv securitatea și sănătatea în muncă, salariile minime, îngrijirea copiilor și formarea profesională.

Cel mai recent proiect, lansat de ILO, în Republica Moldova și susținut de UE, s-a produs, în luna aprilie 2024, menit să consolideze instituțiile pieței muncii.

„Pe măsură ce Republica Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o mare oportunitate de a-și impulsiona piața muncii și sistemele de protecție socială. În cele din urmă, bogăția statului sunt oamenii săi: prin investirea în competențele lor, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și excluziunii sociale”, declara Gilbert F. Houngbo, directorul general al OIM, la lansarea proiectului.