În plină pandemie, Putin dă un mega-tun

În plină pandemie, Putin dă un mega-tun

În Rusia, o nouă tendință apare în sânul armatei: returul în glorie a sistemelor de artilerie de mare calibru.

La ora actuală, tunurile de calibrul 155mm sunt cele mai răspândite în cadrul unităților de artilerie. Cu o bătaie de câteva zeci de kilometri, aceste piese au o cadență de tir de 6-8 lovituri pe minut.

Iar tendința este de a putea asigura lovituri cât mai precise posibil în scopul de a evita pagubele colaterale, în special în zonele urbane, dar și reducerea amprentei logistice.

În schimb, în Rusia, apare o altă tendință, odată cu întoarcerea sistemelor de artilerie de mare calibru. În general, raportat la tunurile de calibrul 155mm, aceste sisteme afișează o cadență de tir relativ mică. Dar puterea lor de distrugere compensează acest neajuns.

Ne puteți urmări și pe Google News

În perioada Războiului Rece, URSS a dezvoltat 2S4 Tulpan, un mortier autopropulsat în greutate de 30 de tone, având un calibru de 240mm (plus o mitralieră de 7,62 mm ca armament secundar) și care trăgea cu proiectile de 130 kg. Bătaia acestor proiectile, în funcție de muniția utilizată, varia între 9 și 20 km.

Or, ministerul rus al Apărării a indicat că a primit primele mortiere automotoare 2S4 Tulpan modernizate. Precizând că această armă a fost concepută pentru „eliminarea fortificațiilor, concentrațiilor de soldați inamici și blindatele”.

„Vehiculele au fost echipate cu sisteme de comunicație modernizate”, a indicat ministerul, fără a oferi alte detalii.

În schimb, compania Uraltransmash, filială a conglomeratului Rostec, a fost mai puțin zgârcită cu detalii cu privire la modernizarea tunului automotor 2S7M (Malka), care este cel mai puternic tip de această armă la ora actuală în lume.

Având un calibru de 203mm, acest sistem de artilerie a fost pus la punct în anii 1970 sub denumirea „2S7 Pion”. A fost rebotezat 2S7 Malka după ce a fost modernizat, în anii 1980.

După prăbușirea URSS, aceste sisteme au fost puse în rezervă. Cel puțin o parte din ele. În același timp, Statele Unite au retras din serviciu o armă similară, M110, care avea și ea un tun de calibrul 203 mm pentru a-l înlocui cu lansatorul multiplu de rachete M270.

Potrivit Uraltransmash, modernizarea sistemelor 2S7 Malka a constat în înlocuirea componentelor până acum „importate” cu altele, fabricate în Rusia, scrie Opex 360.

În egală măsură, potrivit aceleiași surse, „mobilitatea și controlul comenzilor au fost ameliorate” . Tunul de 203 mm al sistemului Makla este montat pe un șasiu de tanc (T-80). Dotat cu un motor V-84B care dezvoltă 840 CP, poate atinge o viteză de 70 km/h.

Malka poate trage 2 proiectile pe minut, cu o rază de acțiune eficace de 37 km. Primul sistem 2S7M Malka modernizat așteaptă să fie livrat forțelor terestre ruse.

Pe de altă parte, un nou tun autopropulsat este în curs de dezvoltare. Bazat pe un șasiu de tanc T-90, 2S35 Koaliția va fi în măsură să tragă până la 16 obuze de 152 mm pe minut, având o bătaie de 80 km. Intrarea în serviciu este prevăzută în 2022.