În plin scandal cu Universal Music, muzica Taylor Swift revine pe TikTok

În plin scandal cu Universal Music, muzica Taylor Swift revine pe TikTok Taylor Swift, Sursa foto: Dreamstime

Melodiile cântăreței pop Taylor Swift au reapărut pe TikTok, în pofida disputei pe care platforma o are în curs de desfășurare privind licențele cu Universal Music Group.

În plin scandal cu Universal Music, muzica Taylor Swift revine pe TikTok

Când Universal Music Group, cea mai mare companie muzicală din lume, a intrat în război cu TikTok la începutul acestui an din cauza condițiilor de licențiere, melodiile a sute dintre artiștii săi, printre care și cele ale lui Taylor Swift, au fost scoase de pe platformă și au rămas absente.

Cu toate acestea, joi muzica artistei a revenit pe celebra platformă.

O serie de melodii ale lui Swift - al cărei nou album, „The Tortured Poets Department", va fi lansat săptămâna viitoare - au reapărut în biblioteca muzicală oficială a TikTok, unde sunt disponibile pentru milioanele de utilizatori ai serviciului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate astea nu este clar cum au ajuns cântecele lui Swift înapoi pe TikTok în timp ce interdicția Universal rămâne în vigoare.

TikTok a devenit unul dintre cele mai importante instrumente de promovare ale industriei muzicale, având potențialul de a crea noi hituri sau de a readucde la viață melodii vechi - chiar dacă mulți artiști și case de discuri se plâng de redevențele mici din partea serviciului.

Taylor Swift, printre artiștii afectați de disputa dintre TikTok și Unviersal Music

Universal Music Group (UMG), cea mai importantă companie din industria muzicală mondială, a anunțat la finalul lunii ianuarie că își retrage muzica de pe TikTok, după ce nu a reușit să ajungă la o înțelegere cu compania mamă a platformei, ByteDance, în privința drepturilor de autor.

Într-un comunicat de presă, UMG a acuzat TikTok - care ar fi obținut anul trecut venituri din publicitate de aproape 20 de miliarde de dolari - că încearcă să construiască o "afacere bazată pe muzică fără a plăti o valoare corectă pentru muzica [artiștilor]".

Cele două părți au discutat termenii unui nou acord, contractul existent urmând să expire astăzi. Cu toate acestea, acordul nu a fost reînnoit, conform techcrunch.com.

tiktok

Sursă foto: Unsplash

TikTok, rivalul platformelor de muzică

Contractul dintre UMG și TikTok a fost încheiat în 2021 și acoperea muzica înregistrată de artiștii de la casele de discuri ale UMG și compozitorii asociați cu Universal Music Publishing Group. Ca parte a acestui acord, s-a convenit să testeze noi caracteristici, cum ar fi posibilitatea pentru utilizatori de a folosi clipuri din întregul catalog muzical al UMG, care include nume precum Taylor Swift, Bad Bunny, SZA, Drake, Kendrick Lamar, Harry Styles, Justin Bieber, Adele, U2 și Elton John.

Disputa cu UMG a venit într-un moment în care platforma de socializare se concentra pe creația și curatoriatul muzical.

TikTok își poziționează TikTok Music, lansat anul trecut în anumite țări, ca un competitor serios pentru platforme precum Spotify și Apple Music. În paralel, platforma de socializare testează o funcție numită "AI Song", care utilizează inteligența artificială pentru a crea melodii pe baza indicațiilor primite de la utilizatori.

Recent, platforma de socializare a încercat să încheie acorduri de distribuție exclusivă cu muzicieni pentru serviciul SoundOn al ByteDance. Totodată, a lansat un program numit Elevate, menit să identifice următorul val de artiști în ascensiune din industria muzicală.