În pandemie fără șef la Academie. Președintele a murit în timpul stării de urgență
- Catalin Pena
- 17 aprilie 2020, 15:12
Academia de Ştiinţe Medicale a fost înfiinţată la 17 aprilie 1935, prin Legea nr. 91 votată de Camerele legiuitoare ale României şi promulgată prin Decretul Regal nr. 1076 din 1935.
Expunerea de motive la legea de înfiinţare a Academiei de Ştiinţe Medicale a fost făcută de prof. Daniel Danielopolu, care a devenit secretar permanent al Academiei până în 1948.
La baza înfiinţării acestui for au stat două obiective majore: contribuirea la progresul cunoştinţelor ştiinţifice în domeniul medicinei umane în ţara noastră; studierea şi dezbaterea obiectivelor ştiinţifice ale organizării sanitare, asistenţei şi asigurărilor sociale şi avizarea acestora pe baza concluziilor stabilite.
La înfiinţare, Academia de Ştiinţe Medicale număra 41 de membri, personalităţi validate de plenul Academiei. Avea autonomie organizatorică şi administrativă, iar în structura şi funcţionarea sa avea o diviziune ştiinţifică şi una de organizare.
Diviziunea ştiinţifică cuprindea şase secţiuni de specialitate, iar diviziunea de organizare dispunea de două comisii permanente: una de sănătate publică, asistenţă şi asigurări sociale şi alta de învăţământ medical şi farmaceutic. De asemenea, putea propune autorităţilor diferite modificări în toate problemele de organizare sanitară, asistenţă socială şi învăţământ medical ori farmaceutic.
În 1948, forul a fost încorporat în secţia de ştiinţe medicale a Academiei Române, dar a fost reînfiinţat în 1969, prin Decret al Consiliului de Stat nr. 590, cu atribuţii diminuate, potrivit site-ului oficial al Academiei.
Din 2019, preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale din România era acad. prof. dr. Mircea Ifrim (foto) care a încetat din viaţă la 22 martie 2020.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric