Femeile au purtat haine si podoabe menite sa-i impresioneze pe barbati inca de acum 7.500 de ani.
Marturie stau figurinele gasite de arheologi intr-un asezamant din perioada Neoliticului din zona satului Plocnik din sudul Serbiei, releva Reteurs. Vestigiile apartin culturii Vinca - cea mai mare civilizatie preistorica din Europa, care s-a intins in jurul Dunarii, in Serbia, Bulgaria, Macedonia si Romania.
Figurinele gasite arata ca in zona exista odinioara o asezare sofisticata, populata de un trib pasionat de arta si moda. Figurile infatiseaza, printre altele, barbati langa un cuptor in care se topea metalul pentru fabricarea uneltelor si un grup de tinere care purtau fuste scurte. „Femeile tinere erau imbracate frumos, cum ar fi astazi fetele care poarta bluzite scurte si fuste mini, si purtau bratari”, a afirmat arheologul Julka Kuzmanovic-Cvetkovic.
Specialistii spun ca tribul care a trait in aceasta zona, undeva intre 5400 si 4700 i.H., nu era deloc strain de comert, metalurgie, confectionarea de obiecte si chiar arta. Mai mult, in apropiere de asezarea neolitica a fost descoperita o fantana cu apa termala, care ar putea fi cea mai veche „statiune de tratament” din Europa. „Erau interesati de frumusete si au realizat 60 de forme diferite de obiecte de lut si figurine, nu numai pentru a reprezenta zeitatile, ci pentru ca le placea”, a explicat Kuzmanovic.