15 ani de la decesul artistei Laura Stoica, prima rokeriță modernă

15 ani de la decesul artistei Laura Stoica, prima rokeriță modernă

În această zi, pe 9 martie, se împlinesc 15 ani de la decesul Laurei Stoica, prima rockeriță modernă a României, cum a fost descrisă de criticii muzicali.

15 ani de la decesul artistei Laura Stoica.

Pe 9 martie 2006, artista Laura Stoica își pierdea viața într-un tragic accident de circulație. În același accident a murit și Cristi Mărgescu, logodnicul artistei. Se întâmpla la o săptămână după ce Laura Stoica anunțase, printr-un comunicat, că va fi mama.

Cei doi se întorceau, cu mașina, de la un concert pe care l-au susținut la Urziceni. Accidentul a avut loc în seara zilei de 9 martie, în jurul orei 21.00.

Laura Stoica a fost considerată „cea mai bună voce feminină rock de la noi”. Criticii muzicali au caracterizat-o drept „una dintre cele mai puternice şi originale personalităţi ale scenei muzicale autohtone”.

15 ani de la decesul artistei Laura Stoica

Laura Stoica, pe numele său Adriana Laurenţia Stoica, s-a născut în Alba Iulia, la 10 octombrie 1967. Şi-a petrecut anii copilăriei la Târgovişte. Aici a absolvit cursurile la Şcoala Populară de Artă, în 1986, secţia canto classic. Ea l-a avut ca profesor pe Emil Niculescu, potrivit site-ului artistei, www.laurastoica.ro.

În anul 1990 era solista Teatrului din Ploieşti și a participat la Festivalul Mamaia. Aici a cucerit Premiul I cu piesa „Dă, Doamne, cântec” de Viorel Gavrilă, pe versurile lui Eugen Rotaru. În acelaşi an, Radio România i-a decernat Premiul pentru cel mai bun debut muzical al anului.

În 1992 Laura Stoica a participat la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Braşov, unde a primit Premiul I pentru debut discographic. La același festival a obținut Premiul II pentru interpretare cu piesa „Focul”, Premiul III pentru creaţie cu „Ai fost laş”.

Prima rokeriță modernă

Prin talentul remarcabil, prin personalitatea puternică şi prin frumuseţea ei, Laura Stoica îşi crease o imagine şi un stil original. Ea a fost considerată prima rockeriţă modernă a României.

În 1994 a lansat albumul „Focul”, iar trei ani mai târziu a lansat albumul „Nici o stea”'. Cu acesta din urmă a câştigat, în 1997, premiul discografic la Festivalul „Cerbul de Aur”.

Un an mai târziu, a primit Premiul Juriului (cu piesa „Ea nu ştie ce vrea”) la Festivalul Pamukkale din Turcia. În 2001, la Festivalul Discovery de la Varna (Bulgaria), a obţinut Trofeul pentru cea mai bună piesă („I Need Love”). Laura Stoica a avut o bogată activitate concertistică. În perioada 1990-2005, a evoluat în peste 700 de concerte şi spectacole. A apărut în mai mult de 650 de show-uri de televiziune din România, Bulgaria, Malta.

În 1993, a înființat Laura Stoica Band, care a reunit mulţi muzicieni valoroşi. Laura Stoica a fost un artist complex, ea absolvind, în 2000, cursurile de actorie ale Universităţii Ecologice din Bucureşti.

Revenirea cu un nou album

În 2005, după o perioadă de absenţă, Laura a hotărât să revină cu un album şi un stil nou. Ea a lansat albumul „Laura Stoica - S-a schimbat” şi a realizat un videoclip pentru piesa „Mereu mă ridic” de pe album. În videoclip, la tobe, era logodnicul Laurei, Cristian Mărgescu.

Artista s-a implicat în multe activităţi umanitare. În 1994, a înfiinţat Fundaţia „Laura Stoica”. Scopul acesteia a fost de a sprijini tinerele talente. De asemenea, au fost strânse fonduri și au fost făcute donații copiilor orfani şi celor afectaţi de HIV.

15 ani de la decesul artistei Laura Stoica

În 2 martie 2006, într-un comunicat de presă, Laura anunţa că va fi mamă, iar două zile mai târziu, apărea în ultima emisiune TV în direct. Era însoțită de Cristi, logodnicul ei. O săptămână mai târziu, în seara de 9 martie 2006, Laura Stoica şi Cristian Mărgescu şi-au pierdut viaţa. Ei au murit într-un cumplit accident de circulaţie, în timp ce se întorceau de la Urziceni.

În noaptea tragicului accident, Ovidiu Komornyik a scris melodia „In Memoriam Laura Stoica” şi a chemat în studioul său mai mulţi artişti.

Între 8-10 octombrie 2007, la Bucureşti a avut loc prima ediţie a Festivalului „Laura Stoica”, organizat de fratele acesteia, Alexandru. În 2017, festivalul a avut loc în perioada 7-8 octombrie, la Târgovişte.

La 9 martie 2013, admiratori şi prieteni ai artistei au ales un mod inedit de a-i aduce un omagiu. La şapte ani de la dispariţie, au organizat un flash mob. Peste 200 de persoane s-au strâns în centrul vechi al Capitalei, unde au cântat împreună piesa „Un actor grăbit”.

Ne puteți urmări și pe Google News