Creșterea considerabilă, de la 3 milioane de euro în iunie 2017 la 125 milioane de euro în iunie 2018, a fost impulsionată de acordarea acestor beneficii extra-salariale către angajații bugetari, informează Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

„În luna iunie 2018 au fost emise 11,3 milioane de vouchere de vacanţă pe hârtie, care valorează peste 117 milioane de euro, şi 274.000 de vouchere pe suport electronic, în valoare de aproximativ 7,8 milioane de euro. Creşterea considerabilă de la 3 milioane de euro în iunie 2017 la 125 milioane de euro în iunie 2018 a fost impulsionată de acordarea acestor beneficii extra-salariale către angajaţii bugetari. Per total, între ianuarie şi iunie 2018, au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere pe hârtie şi în format electronic, care valorează aproximativ 148 milioane de euro. Această sumă este 5 ori mai mare faţă de cea din 2017", precizează ANAT

Doar în luna iunie valoarea voucherelor de vacanţă este de 4 ori mai mare decât cea pe întregul an 2017, care a fost de 30 milioane de euro.

Voucherele de vacanţă au fost introduse pe piaţa din România în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice. 

Până anul trecut, doar angajaţii din sistemul privat au primit vouchere de vacanţă. Însă, în perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018, şi bugetarii primesc vouchere de vacanţă în limita unui salariu minim pe economie/persoană.

De la 1 decembrie, în locul voucherelor de vacanţă pe hârtie sau electronice, bugetarii vor primi o indemnizaţie, potrivit articolului 26 din Legea Salarizării.  Astfel, numărul şi valoarea voucherelor de vacanţă la nivel de ţară vor scădea considerabil.
„După cum putem observa, s-a înregistrat o creștere semnificativă a valorii voucherelor de vacanță, iar banii respectivi se vor reflecta în veniturile care vor contribui la susținerea turismului românesc. Acordarea voucherelor de vacanță angajaților din sistemul public este o măsură binevenită, care ar trebui pusă în aplicare pe termen lung pentru impulsionarea turismului intern. Însă, din nefericire, Guvernul a decis să acorde aceste vouchere bugetarilor doar până la 1 decembrie 2018”, a declarat Nicolae Demetriade ANAT.