În încercarea de a-l da jos pe Lukașenko, opoziția din Belarus schimbă tactica
- Magda Spiridon
- 14 septembrie 2020, 06:27
Noi proteste de amploare au avut loc în capitala Belarusului, zeci de mii de oameni înfruntând poliția și cerând demisia președintelui Lukașenko.
Dar, după cum relatează site-ul Politico, Lukașenko nu dă semne că va ceda, în timp ce mare parte din liderii opoziției sunt fie în afara țării, fie se confruntă cu o represiune a regimului de la Minsk.
După cum se știe, Svetlana Tikhanovskaya, posibila câștigătoare a alegerilor prezidențiale din 9 august, se află în Lituania, Pavel Latușko, membru al Consiliului de coordonare al opoziției, a plecat în Polonia, declarând că e în pericol „de a fi reținut și pus în custodie”. Liliya Vlasova, de asemenea în Consiliu, a fost arestată și e cercetată pentru infracțiuni financiare.
Această situație împinge opoziția din Belarus să-și schimbe tactica, scrie sursa citată. Pe lângă protestele masive, opoziția vrea să arate că guvernul a piedut sprijinul popular. Fie prin presiuni asupra parlamentarilor, astfel încât să-și retragă sprijinul pentru Lukașenko, fie prin demisii în masă ale liderilor sindicatelor controlate de guvern. Nu în ultimul rînd, prin boicotarea băncilor de stat.
„Fiecare pas e important acum. Folosim fiecare ocazie pentru a aduce schimbările mai aproape, pentru a obține obiectivele ”, a declarat Maria Lukashuk, o activistă în vârstă de 28 de ani, care a făcut presiuni pentru ca parlamentarul care reprezintă districtul ei din Minsk să se întâlnească cu protestatarii.
Dar, există și alte modalități de a arăta nemulțumirea față de rămânerea la putere a lui Lukașenko. Expertul financiar Alexander Mukha participă la un boicot financiar, o acțiune coordonată de opoziție care folosește canale populare de social media pe Telegram, o aplicație de mesagerie criptată bazată pe cloud.
„Am suspendat temporar plățile la utilități, precum și rambursarea creditului ipotecar către una dintre băncile de stat. În prezent, cumpăr doar produse alimentare și încerc să o fac pe piețele unde vânzătorii nu plătesc TVA statului”, a explicat el. Crezul său este că boicotul economic poate fi văzut ca o formă de sancțiuni interne ale unui segment al societății din Belarus împotriva regimului.
Și dacă Lukașenko nu a putut să pună capăt protestelor, a reușit altceva: să declanșeze o grevă a muncitorilor. Așa se face că, în ultimele zile, mulți lideri ai comitetului de grevă au fost concediați, arestați sau obligați să părăsească țara de teama urmăririi penale.
Vineri, comitetul de grevă de la Belaruskali, cel mai mare producător mondial de îngrășăminte de potasiu, a declarat că majoritatea muncitorilor s-au întors la muncă, în urnma unei campanii de hărțuire împotriva lor. „E adevărat, grevele au scăzut. Acest lucru se datorează faptului că muncitorii vor să facă grevă legală, iar așa ceva e dificil în Belarus.
O grevă în afara legii îți poate aduce acuzații penale ”, a declarat Olga Britikova, lider al mișcării de protest de la Naftan, o companie petrochimică cu sediul în nordul țării. Ea spune însă că oamenii nu au renunțat la ideea de protest, iar mulți muncitori vor să plece din sindicatele controlate de stat și intre în sindicatele independente. „Am senzația că oamenii din Belarus s-au trezit, că reacționăm la fiecare nedreptate. Nu mai vrem să tăcem la lucruri la care obișnuiam să închidem ochii. Iar în acest moment există o solidaritate uriașă”, susține ea.