În Germania a fost luată o decizie-cheie pentru comunitatea LGBT. Sven Lehmann a intrat în istorie

În Germania a fost luată o decizie-cheie pentru comunitatea LGBT. Sven Lehmann a intrat în istorie LGBTQ. Sursa: pxhere.com

În ciuda problemelor cauzate de pandemia de coronavirus, guvernanții din Germania au găsit suficient timp pentru a numi primul comisar al țării care se va ocupa de problemele celor din comunitatea LGBT. În prim-plan apare Sven Lehmann, de la Partidul Verzilor.

„Toată lumea ar trebui să poată trăi liber, în siguranță și cu drepturi egale”, a spus acesta după oficializarea numirii sale. Sven Lehmann a fost numit de noul guvern de la Berlin pentru a ajuta Germania „să devină o țară pionieră în lupta împotriva discriminării”.

În calitate de comisar al Germaniei pentru problemele comunității LGBT, deputatul în vârstă de 42 de ani va fi responsabil cu pregătirea unui „plan național de acțiune” pentru promovarea acceptării și protejarea diversității.

Asta au transmis reprezentanții Ministerului Federal pentru Familie, conform jurnaliștilor de la Euronews. Mai departe, sursa citată a notat că Lehmann va prelua postul ca parte a noului guvern de coaliție condus de cancelarul social-democrat Olaf Scholz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deputatul Verzilor a fost deja purtător de cuvânt al partidului pe probleme legate de LGBT în Bundestagul Germaniei. Asta s-a întâmplat între anii 2018 și 2021. Alegerea lui mai are o conotație: circumscripția sa din Köln găzduiește una dintre cele mai mari comunități LGBT+ din Germania.

Reacții prompte ale organizațiilor LGBT

„Protecția persoanelor din cauza identității lor sexuale și de gen trebuie să fie garantată în Legea fundamentală”, a declarat Lehmann la puțin timp după numire. Așa cum era de așteptat, noua poziție de delegat ministerial a fost salutată de o serie de grupuri și organizații LGBT+ din Germania.

foto: pixabay.com

Printre ele, inclusiv Lesbian and Gay Association (LSVD). În acelașt context, două femei transgender – Tessa Ganserer și Nyke Slawik – au fost alese ca deputate în cel mai divers Parlament pe care țara l-a avut vreodată.

Aici s-a ajuns în urmă cu 3 luni. La acea vreme, Tessa Ganserer (44 de ani) declara: „Este o victorie istorică pentru Verzi, dar şi pentru mişcarea de emancipare trans şi pentru întreaga comunitate queer.″

Ganserer a fost aleasă în parlamentul regional din Bavaria în 2013. Ea are doi fii și vrea schimbări legislative pentru a le permite mamelor lesbiene să adopte copii.

În alte două țări din UE - Polonia şi Ungaria -, guverne conservatoare sunt criticate de Bruxelles că încalcă statul de drept şi valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT.