Editura Evenimentul si Capital

În fața lui Trump, Democrații au căzut în propria CAPCANĂ

Autor: | | 1 Comentarii | 1643 Vizualizari

Trump a trecut peste alegerile de la jumătatea mandatului mult mai bine decât predecesorii săi, din cauză că Stânga s-a sabotat singură.

Un editorial de Alexis Carré pentru Le Figaro.

După înfrângerea lui Hillary Clinton, mai mulți intelectuali apropiați Democraților au apreciat că deriva identitară a partidului era cea care favorizase victoria lui Donald Trump, prin stigmatizarea excesului de albi din clasele populare în numele apărării minorităților.

Acest avertisment nu i-a convins pe strategi și mai ales pe militanții Stângii din Statele Unite, mai ales pe cei grupați în jurul lui Bernie Sanders, iar partidul a continuat să meargă pe aceeași linie, fără a-și pune probleme ce efect va avea ea la alegerile de la jumătatea mandatului.

Eliminându-l în iunie pe Joe Crowley, unul dintre baronii Partidului Democrat, din cursa electorală în care își apăra locul ca Reprezentant în al XIV-lea District din New York, Alexandria Ocasio-Cortez întruchipează perfect o nouă generație de militanți greu de controlat de aparatul partidului. Susținută de Black Lives Matter, Womens’s March și alte organizații apropiate de aripa stângă a partidului, ea a învins lejer un candidat care beneficia de o finanțare mai bună, susținut de sindicate și vechi în circumscripția sa.

Această victorie neașteptată împotriva unui centrist care o susținuse pe Hillary Clinton în 2016, a putut da celor dezamăgiți de înfrângerea lui Bernie Sanders în alegerile democrate primare speranța de a le-o plăti aliaților moderați.

În circumscripția sa, tânăra de 29 de ani Ocasio-Cortez și-a asigurat o victorie detașată, cu 78% din voturi împotriva contracandidatului său Republican. Campania ei, marcată de referințe explicite la socialism, s-a sprijinit pe afirmații imposibil de auzit cu foarte puțin timp în urmă, cum ar fi gratuitatea educației superioare, mărirea salariului minim sau abolirea ICE, autoritatea creată în 2003 pentru controlul frontierelor și prevenirea imigrației ilegale (Immigration and Customs Enforcement).

Dacă discursul ei a sedus un district popular și puternic multirasial, nu este deloc evident că această rețetă ar putea funcționa la scară națională și pentru un partid întreg.

Ideologia în jurul căreia se grupează această aripă progresistă a partidului conține multe contradicții. Deși Bernie Sanders a știut să-și marcheze mișcarea cu un discurs de inspirație social-democrată, concentrat pe măsurile economice menite să amelioreze viața claselor populare, nucleul militant al mișcării s-a politizat indiscutabil în jurul temelor identitare, care determină decisiv angajarea lor politică.

Dacă tensiunile dintre cele două retorici sunt aproape inexistente în locuri, mai degrabă urbane, unde clasele populare sunt efectiv multirasiale și diverse, contradicțiile lor tind să apară peste tot unde beneficiarii acestor două politici nu mai sunt aceleași persoane, adică acolo unde cei care nu aparțin minorităților rasiale sau culturale, albii, constituie majoritatea categoriilor populare.

Propunând abolirea ICE (#AbolishICE), agenția responsabilă cu combaterea imigrației clandestine, sau plasând justiția rasială în centrul campaniei sale, Ocasio-Cortez își asuma puține riscuri într-un district cu mai puțin de 20% albi. De asemenea, era puțin probabil ca o astfel de retorică să o penalizeze pe Rashida Tlaib, prima reprezentantă musulmană în Districtul al XIII-lea din Michigan, unde sunt mai puțin de 33% rezidenți albi.

Însă ceea ce este valabil la scară locală nu mai este la scara multor state, și mai ales la scara unei țări unde albii încă reprezintă peste 60% din populație.

Unul dintre simbolurile eșecului acestei strategii este cu siguranță înfrângerea lui Stacey Abrams, în care presa credea că vede prima femeie de culoare aleasă guvernator al Georgiei (un stat alb în proporție de 55%), în fața unui Republican, Brian Kemp, mai mult decât mediocru.

Logici asemănătoare pot explica înfrângerea lui Andrew Gillum, candidat progresist negru la guvernoratul Floridei, sau a Christinei Hallquist, prima candidată transsexuală pentru guvernoratul Vermont.

Tensiunile care există între aceste două linii afectaseră, deși numai în treacăt, campania pentru primare a lui Bernie Sanders, în care mai multe evenimente au fost perturbate de activiștii Black Lives Matter, care îi reproșau concentrarea pe chestiunile economice în detrimentul celor rasiale.

Ecaterina Andronescu, SCHIMBARE majora la Educatie! Toti elevii vor fi AFECTATI

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI