Vaccinurile au zilele numărate! Un produs simplu anti-Covid are deja rezultate incredibile

Sursa: Pixabay

Vaccinuri eficiente, fără ac, acesta este viitorul. De la începutul pandemiei de COVID-19, cercetătorii și-au dublat eforturile de a crea plasturi care să livreze pe piele medicamente care salvează vieți fără durere, o dezvoltare care ar putea revoluționa medicina.

Cercetătorii ne anunţă că plasturii vaccin sunt doar o chestiune de timp, cel puțin asta indică cele mai recente rezultate. Tehnica ar putea ajuta mai ales persoanele care au fobie de seringi.

În plus, plasturii pe piele ar putea ajuta la eforturile de distribuție, deoarece nu au cerințe privind temperatura la care trebuie ținuți și ar putea chiar depăși eficacitatea vaccinului.

Un nou studiu arătat rezultate promițătoare

Echipa Australia-SUA a folosit plasturi presărați cu peste 5.000 de vârfuri microscopice, „atât de mici încât nu le puteți vedea”, a spus David Muller, virolog la Universitatea din Queensland și coautor al lucrării. Cercetătorii au folosit un așa-numit vaccin „subunitate” care reproduce vârfurile care punctează suprafața coronavirusului. Șoarecii au fost injectați fie prin plasture pe parcursul a două minute, fie cu o seringă.

Sistemul imunitar al celor care au primit plasturele a produs niveluri ridicate de anticorpi neutralizanți după două doze. Cu alte cuvinte plasturii au depășit vaccinul. Foto.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că un subgrup de șoareci, cărora li s-a administrat o singură doză de vaccin care conținea o substanță suplimentară numită adjuvant folosită pentru a stimula răspunsul imunitar, „nu s-au îmbolnăvit deloc”, a spus Muller.

Ușor de aplicat şi mult mai eficienţi

Vaccinurile sunt în mod normal injectate în mușchii noștri, dar țesutul muscular nu conține foarte multe celule imunitare necesare pentru a reacționa la medicament, a explicat Muller. În plus, vârfurile mici provoacă moarte localizată a pielii, care alertează organismul asupra unei probleme și declanșează un răspuns imun mai mare.

Pentru om de știință, avantajele logistice nu ar putea fi mai clare. În primul rând, atunci când este acoperit uscat pe un plasture, vaccinul este stabil timp de cel puțin 30 de zile la 25 de grade Celsius și o săptămână la 40C, comparativ cu câteva ore la temperatura camerei pentru Moderna și Pfizer.

Acest lucru oferă un avantaj major în special pentru țările în curs de dezvoltare. În al doilea rând, „este foarte simplu de utilizat”, a spus Muller. „Nu ai neapărat nevoie de profesioniști medicali înalt pregătiți pentru a-l livra”.

Burak Ozdoganlar, profesor de inginerie la Universitatea Carnegie Mellon din orașul american Pittsburgh, lucrează și el la această tehnologie din 2007. El vede încă un avantaj: „O cantitate mai mică de vaccin administrată precis pe piele poate activa un răspuns imun similar cu injecția intramusculară”, a spus el pentru AFP. Este un factor important, deoarece lumea în curs de dezvoltare se luptă să-și procure suficient vaccin COVID.

Ozdoganlar poate produce în jur de 300-400 de plasturi pe zi în laboratorul său, dar nu a putut să le testeze pe vaccinuri ARNm, care au ieșit în prim-plan în timpul pandemiei, pentru că nu a fost autorizat de Pfizer sau Moderna.

Când vor fi testate pe oameni

Plasturele folosit în studiul publicat vineri a fost realizat de compania australiană Vaxxas. Testele pe oameni sunt planificate din aprilie. În cursă fac parte și alte două companii americane: Micron Biomedical și Vaxess. Acesta din urmă, fondat în 2013 și cu sediul în Massachusetts, lucrează la un tip de plasture ușor diferit, cu microace care se dizolvă în piele. Ei spun că această abordare are avantajul de a necesita mai puține vârfuri per plasture - doar 121 - realizate dintr-un polimer proteic care este biocompatibil.

„Lucrăm la un produs combinat sezonier de COVID-19 și gripă, care va fi trimis direct la domiciliul pacienților, pentru autoadministrare”, a declarat directorul general Michael Schrader pentru AFP.

Vaccinul COVID pe care îl folosesc este produs de compania Medigen, deja autorizată în Taiwan. Vaxess tocmai a deschis o fabrică lângă Boston, cu finanțare de la Institutul Național pentru Sănătate din SUA. Ei își propun să producă suficienți plasturi pentru a vaccina între 2.000 și 3.000 de oameni în studiile clinice, care urmează să fie lansate în vara viitoare.

„Acesta este viitorul, în opinia mea, este inevitabil”

Principala provocare în acest moment este producția, fără producători încă capabili să producă suficiente patch-uri în masă.

„Dacă vrei să lansezi un vaccin, trebuie să produci sute de milioane”, a spus Schrader. „Nu avem acea scară de astăzi – nimeni nu are cu adevărat această scară”. Dar pandemia a dat un impuls industriei în curs de dezvoltare, care acum atrage mai mulți investitori, a adăugat el.

„Acesta este viitorul, în opinia mea, este inevitabil”, a spus Schrader. „Cred că veți vedea în următorii 10 ani, acest lucru (va) remodela destul de dramatic modul în care obținem vaccinuri în întreaga lume”, informează sciencealert.