În ciuda creșterii cazurilor de COVID, Spania dă asigurări că „situația este sub control”

În ciuda creșterii cazurilor de COVID, Spania dă asigurări că „situația este sub control”

Guvernul spaniol a dat asigurări că, în ciuda izbucnirii unor noi cazuri de coronavirus, situația este „sub control”, într-un răspuns către țările care au anunțat restricții faţă de Spania.

 

Începând de duminică, pasagerii care sosesc din Spania în Marea Britanie vor trebui să se supună unei carantine de 14 zile în izolare, în timp ce Norvegia a impus din nou restricții de călătorie pentru cei care vin din Spania. La rândul său, premierul francez, Jean Castex, le-a „recomandat”, vineri, francezilor să „evite” călătoriile în Catalonia, o regiune din nord-estul Spaniei, unde epidemia este în mod special în creștere.

„Guvernul spaniol consideră că situația este sub control, focarele sunt localizate, au fost izolate și controlate", a declarat Ministerul Afacerilor Externe. „Spania este o țară sigură”, a adăugat ministerul, arătând că, în cazul carantinei britanice, Spania este „în contact” cu Londra ale cărei decizii „le respectă”.

Epidemia este în creștere în Spania, cu aproape o mie de cazuri zilnice joi și vineri, potrivit ultimelor rapoarte oficiale. Numărul de cazuri raportate la populație s-a triplat în două săptămâni, în timp ce peste 280 de focare sunt monitorizate îndeaproape de către autorități.

Ministerul Sănătății este extrem de îngrijorat de situația din Aragon și din Catalonia. În aceste zone, autoritățile regionale au invitat locuitorii metropolei Barcelona să rămână acasă. De asemenea, au decis vineri să închidă discoteci și baruri de noapte, considerate focare de contagiere.

În acest context, majoritatea regiunilor, competente în materie de sănătate, au strâns șurubul întărind caracterul obligatoriu al măștii, care trebuie să fie purtată în orice moment pe stradă, sub pedeapsa unei amenzi. În unele dintre ele, au fost luate restricții la nivel local, cum ar fi limitarea numărului de persoane care se pot întâlni sau interzicerea vizitelor la căminele de bătrâni.

Guvernul central, care asigură că nu este vorba despre un „al doilea val”, consideră că regiunile au instrumente suficiente pentru a controla epidemia și exclude posibilitatea unei noi stări de alertă, regim de excepție care a făcut posibilă impunerea unei închideri extrem de stricte la mijlocul lunii martie şi care nu a fost ridicată complet până pe 21 iunie. Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemie, numără oficial mai mult de 28.400 de decese și 272.400 de contaminări, consemnează La Libre Belgique.

Ne puteți urmări și pe Google News