În China, coronavirusul n-a citit cărticica roșie a lui Mao
- Tudor Borcea
- 9 februarie 2020, 14:16
Puterea de la Beijing încearcă să controleze criticile privind gestionarea epidemiei. Un exercițiu periculos, care-l pune în dificultate pe președintele Xi Jinping
La două săptămâni după ce orașul Wuhan (epicentrul epidemiei cu coronavirus) și provincia Hubei au intrat în carantină, epidemia de pneumonie virală în China ia un caracter politic.
Un val de tristețe și revoltă a izbucnit pe rețelele sociale după anunțul morții lui Li Wenliang, primul doctor care a tras semnalul de alarmă cu privire la noul coronavirus și pericolul propagării acestuia. O acțiune pentru care a fost convocat la poliție și acuzat că „răspândește zvonuri”.
Doctorul Li a fost obligat ulterior să semneze o autocritică în care promitea să nu mai comită „acțiuni contrare legii”. Li Wenliang s-a întors la muncă dar a contactat virusul, pierzând lupta cu viața la doar 34 de ani.
Dar, în fața expansiunii rapide a epidemiei pe teritoriul țării, Beijing a făcut pasul înapoi. Justiția a trebuit să-l reabiliteze pe Li Wenliang, împreună cu alți șapte medici lansatori de alerte.
Astfel că Li devine un erou național, în fața responsabililor locali acuzați că au ascuns primele indicii ale epidemiei. După moartea sa, puterea de la Beijing a anunțat deschiderea unei anchete, pentru a evita alte critici.
Un marșarier care ilustrează că Partidul Comunist Chinez a acționat defazat în gestiunea internă a crizei. Însă, Partidul nu greșește. E scris în Constituția Chinei. Unde este înscrisă și ideologia președintelui țării, Xi Jinping.