În China, arestările străinilor și ale chinezilor acuzați de spionaj se înmulțesc

În China, arestările străinilor și ale chinezilor acuzați de spionaj se înmulțescChina .Sursa foto: Pixabay

La mai puțin de patru luni, China s-a redeschis lumii după trei ani de politică zero-Covid,însă mulți oameni de afaceri străini sunt din nou reticenți în a călători la Beijing sau Shanghai.

Unele companii chiar încurajează familiile expaților lor să se întoarcă acasă. Acest lucru este valabil ,în special, pentru japonezi și, într-o măsură mai mică, pentru americani. Motivul? Crește interesul față de companiile străine și   arestările chinezilor sau rezidenților acuzați de spionaj nu se lasă așteptate.

Financial Times a dezvăluit că poliția din Shanghai a percheziționat recent birourile Bain Company, o firmă de consultanță de strategie din SUA, a confiscat computere și telefoane mobile. Niciun angajat Bain nu a fost arestat.

Pe 20 martie, cei de la Mintz Group, din Beijing, nu au fost atât de norocoși. Cinci angajați chinezi care lucrau la Beijing pentru această companie americană, specializată în informații economice, au fost arestați.

La începutul lunii martie, un japonez, reprezentant al  filialei  chineze  a laboratorului Astellas Pharma, a fost arestat pentru spionaj, s-a aflat mai târziu. Diplomații japonezi de la Beijing nu au avut acces la informații despre el. Potrivit presei nipone, cel puțin șaptesprezece conaționali de-ai lor au fost arestați în China pentru spionaj din 2015.

  "Paranoia acută"

De asemenea, tocmai s-a aflat  că ,în februarie 2022, Dong Yuyu, un jurnalist chinez cunoscut pentru viziunile sale liberale, a fost arestat după ce a luat prânzul cu un diplomat japonez. Familia sa tocmai a făcut public cazul, deoarece Dong Yuyu urmează să fie judecat în curând. El riscă până la zece ani de închisoare pentru spionaj. Interlocutorul său nipon a fost interogat pentru câteva ore, sfidându-se Convenția de la Viena care protejează diplomații.

Potrivit informațiilor noastre, patru diplomați care lucrau pentru o ambasadă occidentală au fost recent reținuți pentru câteva ore în timp ce călătoreau în vestul țării.

Michael Kovrig, unul dintre cei doi canadieni reținuți mai mult de o mie de zile fără motiv în China, după ce Canada l-a arestat pe Meng Wanzhou, numărul doi al Huawei, a scris pe Twitter: "Organele de securitate devin din ce în ce mai puternice, controalele se înăspresc, tabuurile folosite pentru menținerea unui comportament decent se erodează, paranoia devine din ce în ce mai acută, iar «Marele Zid» al tăcerii și izolării crește din ce în ce mai mult.”.

https://www.lemonde.fr/idees/article/

Ne puteți urmări și pe Google News