Evenimentul Zilei > Actualitate > În ce lună va ieși România din pandemia de coronavirus. Care sunt condițiile esențiale pentru a scăpa de probleme
În ce lună va ieși România din pandemia de coronavirus. Care sunt condițiile esențiale pentru a scăpa de probleme

În ce lună va ieși România din pandemia de coronavirus. Care sunt condițiile esențiale pentru a scăpa de probleme

România ar putea să scape de pandemia de coronavrius, în cazul în care se vor respecta mai multe reguli esențiale.

România ar putea să revină a normalitate în luna septembrie, atunci când pandemia de coronavirus s-ar domoli. Dar acest lucru se va întâmpla în cazul în care 70% din populația țării ar deveni imună. Despre această posibilitate a vorbit și Alexandru Rafila, cel care a explicat care sunt condițiile necesare pentru atingerea țintei.

„Este un termen realist, cu două condiții. Una este legată de capacitatea de a administra 100.000 de doze de vaccin pe zi, minim. Ăsta trebuie să fie un minim și este posibil să facem acest lucru. Având în vedere că în următoarele două luni, adică luna aceasta și luna viitoare, peste șase milioane de doze de vaccin vor sosi în România.

România ar putea ieși din pandemia de coronavirus în septembrie

Așa că 100.000 ca medie, incluzând și zilele de week-end. Al doilea element este legat de disponibilitatea populației să se vaccineze. Ăsta este elementul crucial, trebuie menținut interesul oamenilor, trebuie explicat și mai mult, fiecare dintre noi trebuie să știm că reîntoarcerea la normalitate în luna septembrie de exemplu este legată de obținerea unei acoperiri vaccinale de minim 70%”. A spus Alexandru Rafila conform rfi.ro.

Specialistul a mai precizat că măsurile luate în timpul scenariului roșu nu sunt eficiente. Dacă populația nu se conformează regulilor impuse de autorități.

„Doar măsurile, fără o aderență a populației la respectarea protecției individuale, nu au rezultate extraordinare. Sunt de acord cu măsurile în principiu, dar trebuie găsită calea aceasta a unui parteneriat între autorități și populație și aici cred că mai sunt lucruri de făcut”.

Trebuie mărit numărul de testări efectuate

Alexandru Rafila a atras atenția că pot fi adoptate și alte măsuri. Cele mai importante fiind legate de testare. „Alte tipuri de măsuri înseamnă că ar trebui să găsim calea să putem identifica mai rapid persoanele infectate. Și sta se referă la testare, în mod evident. În foarte multe orașe mai mari, testarea lasă de dorit.

Adică sunt disproporții foarte mari între testările dintre diverse capitale de județ. Ca să mă refer doar la aceste localități și atunci nu putem face comparații. Decât dacă se testează în mod similar, adică persoanele care întrunesc definițiile de caz, eliberate de către Institutul Național de Sănătate Publică, pe de o parte. Dar chiar și contacții apropiați ai unor persoane infectate sunt supravegheați și testați cu regularitate. Încât orice caz nou să poată fi într-adevăr înregistrat”.