Evenimentul Zilei > Actualitate > În ce condiţii se poate înlocui un bec ars în timpul garanţiei
În ce condiţii se poate înlocui un bec ars în timpul garanţiei

În ce condiţii se poate înlocui un bec ars în timpul garanţiei

Orice produs comercializat are o garanţie de doi ani, dar becurile se ard uneori înainte de acest termen. Experţii în protecţia consumatorilor explică modul în care se aplică legea în cazul becurilor.

Multe becuri se ard la doar câteva luni după cumpărare, iar în condiţiile în care cele ecologice costă şi peste 50 de lei, mulţi români merg în magazine unde cer înlocuirea lor pe motiv că s-au ars înainte de termenul de doi ani, cât este garanţia generală pentru orice produs comercializat în ţara noastră.

Alin Vladu are de înfruntat des astfel de situaţii. Bărbatul este proprietarul unui magazin în Câmpulung Muscel, iar printre produsele care le pune în vânzare clienţilor sunt şi cele de iluminat. Becurile au devenit o adevărată problemă pentru el, pentru că nu ştie dacă trebuie să acorde garanţia de doi ani sau nu.

"În cazul becurilor – şi mă refer la toate tipurile de becuri, nu ştiu care este garanţia acestora şi în ce condiţii se acordă. Am clienţi care vin cu ele la garanţie după zece luni – 11 luni sau chiar mai mult de 12 luni. Eu consider, dar poate sunt subiectiv, că acestea se pot arde, deteriora şi din diverse motive care nu ţin de producţie. Spre exemplu, în urma unui şoc electric, şoc fizic etc. Ştiu că pentru orice produs comercializat garanţia este de doi ani, dar oare se aplică şi la becuri?", se întreabă bărbatul.

Durata de viaţă, mai importantă decât garanţia

Specialiştii în drepturile consumatorului consideră că în cazul acestor produse mai importantă decât garanţia este durata de viaţă indicată de producător.

Mihai Titichi, jurist şi avocat la Centrul European al Consumatorului, ne-a explicat că: "Legea 449/2003 care reglementează garanţia produselor nu face nicio diferenţă între acestea. Prin urmare, în principiu, orice produs comercializat către consumatori va avea o perioadă de garanţie de doi ani. Sunt însă şi excepţii definite de lege".

La rândul său, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi Promovarea Programelor şi Strategiilor, a explicat că excepţiile se referă la produse uşor "perisabile".

"Ordonanţa de Urgenţa nr. 174 / 19 noiembrie 2008 aduce o noutate în ceea ce priveşte termenul stabilit în favoarea vânzătorului prevăzut în art.16, în sensul că pentru produsele a căror durată medie de utilizare este mai mică de doi ani, termenul prevăzut la art. 16 se reduce la această durată", a punctat acesta.

Care bec se înlcuieşte şi care nu

Cum se traduce asta în practică? Spre exemplu, un bec Philips Softone Energy Saver are o durată de viaţă de opt ani declarată de producător. Dacă acesta se arde după un an, el trebuie înlocuit automat la magazin. În schimb, un bec Philips Eco- Halo Linear are o durată de viaţă indicată de producător de un an. Dacă acesta se arde după 12 luni, nu se poate înlocui. Cumpărătorul trebuie însă să prezinte bonul fiscal pentru a fi despăgubit.

ATENŢIONARE

Staţi la minim 30 de cm de un bec ecologic

Uniunea Europeană a decis ca, până în anul 2016, toate becurile vechi să fie înlocuite cu unele ecologice, pentru a reduce emisiile de CO2. Cu toate acestea, "Protecţia Consumatorilor" din Franţa (Comisia de Securitate a Consumatorilor) a cerut populaţiei să fie atentă la noile becuri şi să le aleagă pe cele cu un conţinut redus de mercur.

S-au oferit şi reguli de conduită atunci când un articol de iluminat se sparge: trebuie aerisită şi părăsită încăperea, bucăţile sparte trebuie adunate folosindu-se mănuşi, cioburile să fie puse în saci de plastic.
Mai mult, dacă un bec este folosit mai mult de trei ore pe zi, consumatorul trebuie să stea la minimum 30 de centimetri de el pentru a nu suferi de radiaţii.

TOPUL CALITĂŢII

Clasamentul becurilor economice

1. GE Extra Mini / BIAX Electronic
2. Osram Duluxstar Mini Twist
3. Philips Tornado
4. AH Albert Heijn ministick
5. Sylvania Mini-Lynx-Compact
6. Megaman Spiral
7. Osram Dulux Superstar
8. Auchan Eco Eenergy
9. Lexmann FS101
10. COOP Lampada elettronica

Sursa: ANPCPPS

Citiţi şi:

  • Cum vă alegeţi becurile economice
  • CE DREPTURI AVEŢI: "Un bec economic s-a ars după 5 zile şi mi se refuză schimbarea lui. E legal?"