În ce condiții își ispășește Cioacă pedeapsa pentru că a omorât-o pe Elodia

În ce condiții își ispășește Cioacă pedeapsa pentru că a omorât-o pe Elodia

În Penitenciarul Colibași, județul Argeș, acolo unde sunt cazați Cristian Cioacă și baronul PSD Constantin Nicolescu, hepatita și bolile sexuale se răspândesc rapid, conform unui raport al unui ONG

Condamnat în urmă cu un an la 15 ani și opt luni de închisoare, primul an de detenție nu a fost unul ușor pentru fostul polițișt Cristian Cioacă, cel care și-a ucis soția - avocata Elodia Ghinescu-, conform deciziei instanțelor.

Foști deținuți și reprezentanți ai ONG-urilor ne-au atras atenția asupra problemelor de la Penitenciarul Colibași, acolo unde se află Cristian Cioacă, dar și fostul Baron PSD de Argeș, Constantin Nicolescu.

CELULELE. În fiecare cameră sunt îngrămădite de la șase, până la 34 de persoane, în suprafețe cu nu mai mult de maxim doi metri pătrați, conform unor deținuți care au trecut pe la Colibași.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Cioacă are parte de un tratament preferențial la Colibași, pentru că a fost polițist FOTO: LIBERTATEA 

FRIG SAU CALD, CA ȘI AFARĂ. Pentru a asigura un nivel de ventilație normal în camere, condamnații sunt nevoiți să deschidă mereu ferestrele. „În acest context, temperatura din aceste camere nu diferă cu mult față de cea din afara clădirii, făcând imposibilă conviețuirea în interior”, mai scriu cei de la ADOPPL.

Bolile din penitenciare se vor răspândi și în societate, odată cu eliberarea condamnaților de la Colibași

NEBUNII. Reprezentanții aceleiași asociații mai reclamă și faptul că deținuți cu afecțiuni psihice vizibile și confirmate medical sunt cazați laolaltă cu alte persoane private de libertate. „Aceste persoane ar trebui să beneficieze de tratament medical, nu să fie într-o celulă, fără o supraveghere adecvată situației lor medicale. Este anormal și inuman acest lucru”, conchide Eugen Chiracu, președintele ADOPPL.

TRANSMITEREA BOLILOR SEXUALE. Un amănunt puțin cunoscut al vieții în zeghe este faptul că fiecare penitenciar trebuie să asigure condamnaților prezervative gratuite pentru a preveni transmiterea bolilor sexuale.

Cu toate acestea, „în Penitenciarul Colibași nu există nici prezervative gratuite”, au mai constatat reprezentanții ADOPPL.

E mult de muncă

Un aspect pozitiv este faptul că deținuții de la Colibași au destul de multe oportunități de muncă în exterior, dar și în interiorul închisorii.

Din această ultimă categorie, condamnații de la închisoarea din Argeș pot munci ca pantofari, tâmplari sau confecționeri de saltele. Cei 10-20 de deținuți-pantofari realizează încălțări pentru celebrul brand din Elveția, „Bally”.

Hepatita e o modă

Conform datelor personalului medical de la Colibași, transmise ADOPPL, din cei aproape 800 de deținuți, aproximativ 25% sunt infestați cu HVC (hepatită), iar aproximativ 10% suferă de afecțiuni psihice identificate. Unul din aceste cazuri de condamnați cu probleme psihice este și cel al deținutului Emil D. El este diagnosticat cu schizofrenie paranoidă atât în timpul stării de libertate, cât și în cea de detenție. „Acesta va fi reintrodus în societatea civilă și, fără o observație de specialitate continuă, fără intenție, în cel mai probabil caz, va comite din nou fapte penale și va pune în pericol oameni nevinovați”, atrage atenția Eugen Chiracu.